DANAS SLAVIMO PETROVSKE POKLADE: NI SLUČAJNO ne uzimajte češalj u ruke, evo i zašto (INFO)

ikona

Foto: crkvenikalendar

Prema narodnom verovanju, danas bi obavezno valjalo svi dobro da se najedu, kako bi se pripremili za predstojeći veliki post. 
[adsenseyu6] —Petrovske poklade (veselja uoči Petrovdana) se održavaju u poslednji dan pred početak Petrovskog posta, a Srbija je “prošarana” najrazličitijim običajima, koji se izvode na ovaj hrišćanski praznik.Jedno je, međutim, zajedničko…

Svuda se pripremaju mrsne gozbe, a po nekim selima idu pokladni svatovi, dok se u drugimpale lile.

Lile su buktinje od osušene brezove ili trešnjine kore. Obično ih pale mladići i dečaci, obilazeći oko kuća, torova, izvora po tri puta, govoreći:

“Lila gori žito rodi“, ili “Veselo nam lile gore, da nam krave dobro vode“.

Domaćini kod kojih lilari dođu, daju im belog mrsa i nešto drugo od hrane.

Naime, veruje se da će ona kuća koja nagradi lilare, čitave godine biti od napretka!

Za to vreme devojke skupe slamu na gomilu i zapale na seoskoj utrini, gde onda dođu i lilari i ostala omladina i započnu razna takmičenja i igre oko vatre, uz hranu koju su lilari sakupili u selu.

Prema narodnom verovanju, danas bi obavezno valjalo svi dobro da se najedu, kako bi se pripremili za predstojeći veliki post.

U nekim krajevima veruje se da oni koji se ogreše o ovo pravilo i ipak, kojim slučajem, ne pojedu nešto “masno” i “slasno” mogu imati nesrećnu godinu.

Crkva, međutim, odbija ovakvo sujeverje, baš kao i ona, uvrežena u Istočnoj Srbiji, prema kojima se na današnji dan nikako ne valja češljati, jer može “sva kosa opasti s glave”.

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu1]