Danas sahrana trudnice umrle od sepse: Ilijana (39) je otišla na aminocentezu, stanje joj se pogoršalo. Prvo je preminula nerođena beba, a za njom i ona

bolnica

Foto: tanjug

Banjalučanka je preminula 18. aprila, a slučaj je prijavio policiji njen suprug. Mediji iz Srpske spekulišu da je imao sumnju da je tokom praćenja trudnoće bilo lekarskih previda.

TRUDNICA Ilijana M. (39) iz Banjaluke preminula je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS), zbog čega je otvorena istraga. U njenom središtu biće utvrđivanje svih okolnosti smrti i eventualno postojanje elemenata krivičnog dela.

– O svemu je obavešteno banjalučko tužilaštvo, koje je naložilo da se izvrši obdukcija, te da se UKC RS podnese zahtev za dostavljanje potrebne medicinske dokumentacije. Rad na predmetu je u toku – rekla je portparolka PU Banjaluka Danijela Mučibabić.

Obdukcijom u Zavodu za sudsku medicinu RS utvrđeno je da je trudnica preminula usled infekcije, odnosno sepse. Šta je dovelo do toga, biće utvrđeno daljom istragom.

Nezvanično saznajemo da je nesrećna žena bila u petom mesecu trudnoće, a poslednje časove njenog života obeležila je drama koja se odvijala u više zdravstvenih ustanova. Trudnici je krajem prošle sedmice urađena amniocenteza (uobičajeni postupak punktiranja trbušne duplje kojom se uzima uzorak plodove vode za analizu). Pregled je naoko protekao dobro, međutim, po dolasku kući njeno zdravstveno stanje se pogoršalo. Ilijana je dobila temperaturu i ponovo se javila u bolnicu.

ŠEŠELJ UPUTIO NOVAKU BRUTALNU PORUKU: Ti nisi ekspert za medicinu, IGRAJ TENIS I NE MEŠAJ SE U POSAO STRUČNJAKA!

Zbog mera koje su na snazi zbog epidemije virusa korona, rečeno joj je da ode na tzv. staru hirurgiju, gde se smeštaju pacijenti pozitivni na virus korona. Životna drama mlade žene, međutim, tu nije završena. Sa “stare hirurgije” upućena je na UKC RS, gde je konstatovano da je beba – preminula. Ubrzo zatim drastično je pogoršano i zdravstveno stanje majke, da bi i ona izgubila život.

– Biće sprovedena detaljna istraga kako bi se utvrdilo kako je lečena i koje mere su preduzimane, da bi se uopšte formirao zaključak da li u svemu ima greške ili odgovornosti lekara – navodi izvor blizak istrazi.

Banjalučanka Ilijana M. biće sahranjena danas u 13 časova na Rebrovačkom groblju. Iza nje su ostali suprug i maloletni sin.

STARINA SREĆKO (94) PREKRŠIO ZABRANU NA USKRS: Išao sam u crkvu i za vreme rata i komunista, pa sam morao i sad!

FORMIRAN STRUČNI TIM

U UKC RS navode da su formirali stručni tim za utvrđivanje okolnosti u vezi sa smrću trudnice.

– Ona je hospitalizovana 17. aprila u kasnim poslepodnevnim časovima, a preminula je 18. aprila u 10.35 – kratko navode u UKC RS. U ovoj ustanovi objašnjavaju da zbog zaštite privatnosti ne mogu da otkrivaju više detalja

 

(Dnevne.rs/Novosti, O. Matavulj)