DANAS JE VELIKI PRAVOSLAVNI PRAZNIK: I dan kada je jedna ŽENA uradila nešto zabranjeno – stupila na TLO SVETE GORE! (INFO)

bogorodica

Foto: commons.wikimedia.org

Bogorodica je po predanju jedina žena kojoj je ikada bilo dozvoljeno da stupi na tlo Svete Gore, tokom svog misionarskog putovanja po povratku iz Svete zemlje

Pravoslavne crkve širom sveta sutra slave Vavedenje, odnosno ulazak (uvedenje) SveteBogorodice u hram.

Bogorodica Marija je kao trogodišnje dete, u skladu sa zavetom roditelja, Joakima i Ane, da će ako budu imali porod dati bebu u hram, dovedena u Jerusalim i uvedena u hram.

U katoličkoj crkvi se ovaj praznik naziva – predstavljanje device Marije, a slavi se 21. novembra. Vavedenje spada u jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika.

Vavedenje je slava Hilandara, čuvenog srpskog manastira na Svetoj Gori.

[adsenseyu1]

Bogorodica je po predanju jedina žena kojoj je ikada bilo dozvoljeno da stupi na tlo Svete Gore, tokom svog misionarskog putovanja po povratku iz Svete zemlje. Ona je zbog toga ujedno i zaštitnica cele Svete Gore, odnosno grčkog poluostrva Atos.

Foto: Tanjug / Zadužbina Manastira HilandarIako Grčka pravoslavna crkva slavi Vavedenje po novom kalendaru (21. novembra), na celoj Svetoj Gori tradicionalno se i 4. decembra obeležava Dan Bogorodice, a centralnu liturgiju drže srpski sveštenici iz Hilandara.Na pravoslavnim ikonama Vavedenje je predstavljeno scenom u kojoj trogodišnju Mariju i njene roditelje prima prvosveštenik Zaharije, otac Jovana Preteče.

[adsenseyu1]

(Telegraf.rs)