Danas je Sv. Jovan Zlatousti: Prema verovanjima, onaj ko na ovaj dan prekine nit, ili kakvu žicu, prekinuo je i svoj život

svetac

Foto: inmaculadamg.org.ar

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Jovana Zlatoustog, koji je bio najčuveniji propovednik u istoriji Crkve, veliki podvižnik i reformator.

Bio je patrijarh Konstantinopolja, prestonice tadašnjeg Istočnog rimskog carstva, i to šest godina.

Rođen je u Antiohiji, od oca Sekunda (vojvode) i majke Antuse. Učio je najpre grčku filozofiju i zgnušao se na grčko mnogoboštvo. Potom je usvojio hrišćansku veru kao jedinu i celu istinu.

Zamonašio se nakon smrti roditelja.

Kao đakon piše „O sveštenstvu“, delo neprevaziđeno do danas; kao sveštenik posvetio se propovedničkoj službi, zbog čega ga i prozvaše zlatoustim. Propovedao je svakodnevno, na određene teme, ali naročito o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, osuđujući bogate i one koji drže vlast.

Sv. Jovan Zlatousti imao je veliko poštovanje prema Svetome Pismu i Svetoj Liturgiji.

Kao svetitelj praznuje se 13. novembra (26. novembra po novom kalendaru). Takođe, on se ubraja i u Sveta tri jerarha koji se praznuju 30. januara.

Prema verovanjima, onaj ko na ovaj dan prekine nit, ili kakvu žicu, prekinuo je i svoj život. Zato se danas do ponoći i izbegavaju igle za šivenje i pletenje.

[adsenseyu1]                           [adsenseyu1]

(srbijadanas.com)