Dan svete prepodobne Teodore: Danas vernici slave SVETICU koja je bila PRELJUBNICA!

prepodobna
Danas je dan svete Teodore koja je devet godina okajavala preljubu na koju ju je nagovorila jedna vračara

Hrišćani danas obeležavaju dan svete prepodobne Teodore, svetice koja je uprkos tome što jeprevarila svog muža uspela da se iskupi za svoje greheTeodora je u petom veku nove ere živela u Aleksandriji. Predanje kaže da ju je na preljubu sa drugim čovekom nagovorila vračara.

Odmah posle preljube, Teodoru je počela da grize savest, pa je odlučila da se ošiša do glave, obuče muško odelo i zamonaši se u manastiru pod imenom Teodor.

[adsenseyu5]

Sveštenici u manastiru bili su zadivljeni njenim postom, trudom, bdenjem i poniznošću prema Hristu koje je pokazivala. Međutim,posle nekoliko godina oklevetala je jedna bludna devica tvrdeći da joj je na prevaru podmetnula svoje dete.

Teodora se nije htela pravdati od ove klevete, smatrajući da je to božija kazna za preljubu koju je učinila. Prihvati greh na sebe, te bi izgnana iz manastira.

Foto: Marko Todorović

Sedam godina je Teodora provela u pustinji negujući tuđe dete. Za to vreme je bila snažna, nije se htela pokloniti Satani i iskušenjima koje joj je nudio. Nije htela poslušati ni muža koji joj je nudio da se vrati kod njega, smatrajući prevaru delom đavola, a ne kao njenu volju.

Posle sedam godina, jedan manastirski iguman pozvao je Teodoru da se vrati, na šta je posle ubeđivanja pristala. Poživela je u manastiru još dve godine pre nego što se upokojila.

Teodora je umrla 490. godine u Aleksandriji. Nekoliko leta kasnije proglašena je za sveticu zato što se smatra da je bila istinska pokajnica koja je junačkim trpljenjem devet godina, dve u manastiru i sedam u pustinji, okajavala samo jedan svoj greh, na koji ju je sam Satana nagonio.

Hrišćanstvo propoveda i da bi na današnji dan muškarci trebalo da pronađu snage da svojim ženama oproste greh, kao što je to učinio Teodorin muž.

[adsenseyu1]

(Telegraf.rs)