DABOGDA IMAO SAMO SEDE U KUĆI, A UNUKE NIKAD OKO STOLA: 15 najmoćnijih VLAŠKIH KLETVI od kojih NIKO nije UMAKAO! (VIDEO)

proricanje

pixabay /dnevne.rs

Vlaške kletve su veoma moćne i veruje se da od njih ne može da se pobegne

Kulturno nasleđe Srba dobilo je posebnu notu zahvaljujući prostoru Istočne Srbije, gde i dan-danas operišu vračare koje se bave vlaškom magijom. Različite bajalice, rituali, obredi, mađije i kletve, sastavni su deo svakodnevnice Vlajni u selima Timočke i Negotinske krajine.

U kojoj meri se vlaške kletve, odnosno PAREMIJE, razlikuju od onih koje izgovaraju naši stari, imate prilike da vidite u sledećim redovima.

[adsenseyu1]

– Vlaške kletve su veoma moćne i veruje se da od njih ne može da se pobegne. Izrečena kazna sustigne svakog, pre ili kasnije.Običaj bacanja kletvi na nekog zove se “natama”, smatra se prvim sudom po običajnom pravu i jedini lek da vas ne sustigne kletva je da se potraži savet belog maga – navodi Radmila K. iz mesta na Timoku, koja je dobro upoznata sa vlaškom praksom.

Foto: Wikpedia/Sasa.mazinjanin, Gajdario, staklenozvono.rs

Dešava se da majke kunu svoju decu zbog nekog nestašluka, kada pomisle da su „dosadna kao proliv”. Tada Vlajne izgovaraju “Šiknulo iz tebe, da šikne!“, a ova kletva se ne smatra teškom.Međutim, ima i takvih:

[adsenseyu6] —1. Bată-l domńeḑău, să-l bată. Bog ga ubio, da ga ubije.

2. Dabuogda buoĭi sî-ĭ muara în źug, aratura să nu măĭ fakă. Dabogda mu lipsali volovi u jarmu, oranje da ne završi.

3. Dabuogda lînga tata mĭeu sî će baź! Dabogda kraj mog mrtvog oca u zemlju da uđeš – koristi se kada u slučaju kada onaj ko navaljuje silom da uđe negde gde mu nije mesto.

4. Dabuogda nuapća să ći duară đinţî, da ḑîua să ći bată papuśi. Dabogda noću da te bole zubi, a danju da te žuljaju cipele.

5. Dabuogda s-ăţ piśe pula đin rîdaśină! Dabogda ti k…c otpao iz korena!

6. Dabuogda să-l ĭa muarća pi aăla kare duarme nuapća. Dabogda crko onaj koji noću spava – kletva koju su koristili hajduci.

7. Dabuogda tuot înainće sî će duś, ĭn urmă să ni ći măĭ întuorś. Dabogda samo napred da ideš, nazad nikad da se ne vratiš.

8. Dabuogda unđe śiń sî nu prînḑ! Dabogda gde večeraš, da ne ručaš – ova kletva podrazumeva da osoba nigde nema mira ni staništa, stalno da luta.

9. Dakă mint, dabuogda să nu măĭ ažung suarļi ku piśuarļi, ńiś luna ku mîna. Ako lažem, dabogda nikad ne dohvatio sunce nogama, ni mesec rukama – ovo je kletva kojom neko kune ali u šali.

10. Duće la draku în balta vĭarđe. Idi do đavola u zelenu baru – šalje ga tamo gde živi Đavo.

11. Duśaćaĭ, unđe sa dus mutu ku kalu. Idi, kud je otišao mutavko sa konjem – kletva potiče iz mita o Svetom Iliji, u kojoj je on imao slugu koji je bio nem i gluv. Sveti Ilija mu je naredio gde da ode da grmi, ali ga ovaj nije čuo dobro, pa je otišao sa konjem na drugu stranu i tamo grmio za svoj groš. Zbog toga se na nebu čuju udaljene i slabe grmljavine.

12. Đin gură sî-ţ ĭasă, dupa kap sî-ţ ţîasă. Što ti iz usta izleti, po vratu nek te klepi – primenjuje se prilikom svađe dve osobe, za situaciju u kojoj ono što jedna osoba poželi drugoj treba da snađe upravo onog ko je to pomislio.

13. Fiţar uoki afurisîţ. Proklete ti oči bile.

14. Kînd sa vo faśa salka puom, şî tu sî ći faś uom. Kad vrba postane voćka, i ti da postaneš čovek– stari Vlasi nisu smatrali vrbu za neko vredno drvo; ona je bila vezana za đavole koji su boravili pod njom, u vodi. Nju je proklela Sveta Majka da večno plače.

15. Sî đa dumńeḑîu sî aĭ tot karunţ în kasă, da ńepuoţ ńiśkînd pi lînga masă. Dabogda imao samo sede u kući, a unuke nikad oko stola – ovo je teška kletva, kojom se nekom  želi da mu se zatre seme.

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)