DA LI ZNATE ZAŠTO ZVONA NA HRIŠĆANSKIM CRKVAMA ZVONE U PODNE? Za sve je zaslužan Beograd i događaj iz 1456. godine

zvono

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Da li ste znali da se zvona na hrišćanskim crkvama u svetu u podne oglašavaju zbog Beograda i jednog događaja iz 1456. godine?

Tokom otomanske opsade našeg glavnog grada, papa Kalist Treći, naredio je da se zvonjavom crkvenih zvona u podne vernici širom planete svakodnevno pozivaju na molitvu za branioce Beograda od otomanske najezde.

– Neposredno pred beogradsku bitku papa Kalist je izdao bulu, krajem juna meseca 1456. godine, sa ciljem da se oglase zvona sa bazilike SV Petra u Rimu, moleći se da se dogodi čudo, koje se i dogodilo pobedom u beogradskoj bici, koja se završila 22.jula 1456. godine. To je blistava pobeda hrišćanskog oružja na čelu sa ugarskom kraljevinom – istakao je Stefan Mavrović, kustos-istoričar gradskog muzeja Vršac.

Ubrzo se poziv na molitvu za branioce Beograda pretvorio u proslavu hrišćanskog trijumfa, a vest o pobedi na Osmanlijama polako počinje da se širi svetom.

PROČITAJTE JOŠ

NISAM SE POKAJALA: Zbog čega je dobro imati momka iz provincije?

– U Rim je došla 6. avgusta tako da je papa Kalist izdao još jednu bulu, a naredbu nije menjao i onda je ostao običaj, prosto tradicija da se sva zvona oglašavaju u podne – istakao je Stefan Mavrović.

Papa nikada nije povukao tu naredbu, tako da i danas, čak i u Turskoj, zvona u podne zvone kao poziv na molitvu,  ali i u znak pobede hrišćana nad Turcima.

 

(Dnevne.rs/RTS)