DA LI ZNATE ŠTA JE SRBIMA VAŽNIJE OD PLATE? (Info)

cetiri-s
Beograd — Dobri međuljudski odnosi najveći su motiv na radnom mestu za 46 odsto zaposlenih u Srbiji, za 40 odsto njih je to visina plate.

Istovremeno, za 37 procenata je motiv to što rade posao koji vole, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Infostud.

Na četvrtom mestu ispitanici su naveli sigurnost radnog mesta (27 odsto) a potom mogućnost usavršavanja i napretka u karijeri, objavljeno je na sajtu Poslovi.infostud.com.

Više od polovine ispitanih nezadovoljno radnim mestom

Prema ovoj anketi, o promeni posla razmišlja 70 odsto ispitanika, jer im, kako kažu, trenutni ne odgovara, manje od trećine njih bi razmotrilo takvu opciju ako bi im se ukazala konkretna prilika, a svega jedan odsto anketiranih navodi da su potpuno zadovoljni postojećim radnim mestom i da uopšte ne razmišljaju o promeni.

Glavni razlozi zbog kojih bi zaposleni promenili posao su: mobing na radnom mestu, niska primanja, nedovoljno vremena za privatni život, kao i pronalazak boljeg posla.

[adsenseyu4]

Najčešći razlog za promenu posla mobing

Inače sajt Poslovi.infostud.com je istraživao koliko su ljudi u Srbiji zadovoljni poslom koji obavljaju i šta ih na radnom mestu najviše motiviše, da li razmišljaju o promeni posla i da li bi zbog boljeg radnog mesta pristali na preseljenje i prekvalifikaciju.

Zanimljivo je da je upitnik za samo cetiri dana tokom meseca novembra popunilo 7.621 ljudi.

Na pitanje da li su zadovoljni radnim mestom, više od polovine ispitanika je navelo da nije ni zadovoljno ni nezadovoljno. Duboko nezadovoljstvo oseća oko trećina ispitanih, dok je oko 14 odsto anketiranih u potpunosti zadovoljno trenutnim radnim mestom. Nazadovoljstvo je najveće među ljudima koji imaju od pet do 10 godina radnog iskustva.

Zbog boljeg posla spremni na prekvalifikaciju i preseljenje

Gotovo polovina anketiranih je spremna da se preseli u drugi grad zbog boljeg posla, oko 30 odsto nije sigurno da bi se preselilo, dok jedna petina učesnika u istraživanju na ovu opciju ne bi pristala.

Među onima koji bi se zbog boljeg posla odlučili na preseljenje najbrojniji su kandidati koji imaju do pet godina radnog iskustva, kao i oni iz manjih sredina.

Zanimljiv podatak je da bi na prekvalifikaciju zbog boljeg posla pristalo čak 65 odsto anketiranih, više od jedne četvrtine se dvoumi, dok devet odsto navodi da ne bi menjalo struku.

Rezultati istraživanja pokazuju da su ispitanici sa nižim stepenom obrazovanja spremniji na prekvalifikaciju (71 odsto ispitanika je potvrdno odgovorilo) u odnosu na one sa visokom stručnom spremom (oko 50 odsto anketiranih).

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs)