DA LI ZNATE NEŠTO O OVOJ FOTOGRAFIJI? Partizanke se smeju u času smrti? (FOTO)

osmeh
Fotografija koja je pre nekoliko dana pojavila na internetu privukla je veliku pažnju javnosti i izazvala lavinu komentara.

Na njoj se vide tri devojke- partizanke kako se osmehuju neposredno pred sopstveno streljanje. Istinska hrabrost ili propaganda? Pokušali smo da istraživimo.

Sporna fotografija se pojavila na Fejsbuk strani „Slike partizana”. Originalni opis pored nje glasio je: „Tri omladinke u Zagrebu stoje pred svojom rakom, svezanih ruku, ponosno se smeju u času kad će ih streljati.”

– Pored toga što je neobična, fotografija je izazvala veliko interesovanje i zato što je verovatno sada prvi put objavljena. Nije nam poznata ni jedna publikacija u kojoj se nalazi, a do sada je čuvana samo u muzeju – rekli su za Dnevno.rs admini Fejsbuk grupe.

KO BI REKAO? Evo ko je od studenata ’90-ih ustao protiv Miloševića! (VIDEO)

Ova fotografija je čuvana u arhivu CK KPJ, a odmah po objavljivanju pojavile su se i sumnje u njenu verodostojnost.

Naime, pojedini korisnici društvenih mreža primetili su da se jedna od devojaka „previše veselo smeje ispred svoje rake” i da je možda pre reč o pripadnicama ustačkog odreda koje poziraju, nego o partizankama koje čekaju sudnji čas.

– Naravno, moguće je da je reč o propagandi, ali poznate su nam bar još dve slične fotografije ljudi pred pogubljenje – Čedomira Čupića Ljube i Stjepana Filipovićeva. Pretpostavljamo da je ova fotografija nastala 1941. – objašnjavaju sa Fejsbuk grupe „ Slike partizana”.

Dakle, osim činjenice da prozor izaziva neveru i nepoverenje današnjih generacija, nema dokaza koji bi osporili autentičnost fotografije.

Šta vi mislite? Istinska hrabrost ili propaganda?

[adsenseyu4][adsenseyu4]

(Dnevno.rs)

12 Comments on "DA LI ZNATE NEŠTO O OVOJ FOTOGRAFIJI? Partizanke se smeju u času smrti? (FOTO)"

 1. Некако сувише свјеже изгледају за неког ко је пошао на стратиште-сигурна сам да је ријеч о усташицама.Па погледајте им гардеробу ,па став ,па израз лица-погледала сам хиљаде слика жртава и ни једна није наликовала овом.

 2. Propaganda kao i sve sto su radili,Jugoslavija je bila jedna velika iluzija yato se tako lako i srusil,tj pravljena je tako da se sto brze srusi i to na stetu Srba,nemam nijedan razlog da poverujem da je ovo slika mladih partizanki pred streljanje …

 3. Саша Касаловић | 20. јануара 2015. at 08:51 |

  Пропаганда у част повампирења партизанштине! Србијом већ владају деца бивших комуниста и комунизам је у Србији под плаштом демонократије главна политичка струја која наставља да држи поробљеним србски народ . Ова фотографија и то баш у овом тренутку када се ради о глави Србији и србском народу само је потврда да се све брижљиво чува и припрема и истиче у јавност у правом и бираном тренутку а како се ”власи неби досетили” ко им ради о глави и ко ће их дефинитивно докусурити. Србија се још није ослободила од Титових комуниста и у Србији је на делу грађански рат који траје још од другог светског рата а који воде потомци оних партизана са краја рата и то све до потпуне пропасти Срба и Србије ! Коме то није јасно тај је нај обичнији слепац !

 4. Ja mislim da je propaganda.

 5. mirjana malbaša | 21. јануара 2015. at 01:29 |

  e pa onda vi recite mojoj susjedi kljajić gdje su joj ustaše u maksimiru sestru ivanku pokopale- maksimir je groblje skojevaca i komunista hrvata i nakon rata od predratnih komunista preživilo je 3000 a od skojevaca 10 000,ndhaziju

 6. Ne bih se toliko opterecivao propagandom, ipak sve tri drze ruke na ledjima kao da su im vezane!

 7. Ama crvena propaganda! Čuš! Smiju se pred smrt i popale narod kako su one sa smijeh išle u smrt a kad su se smijale jedna od njih je rekla, jao kako se sprdamo sa ovim glupim narodom! Još će nam povjerovat! A one vas u smijeh!

 8. Владимир Брковић | 23. априла 2015. at 13:04 |

  Na streljanju su žrtve postavljali leđima ka raci.

 9. pa bas partizanke iz zagreba.u citavu hrvatsku ih nije bilo vise od tri,i oni sve tri nadjose da ih slikaju

 10. ??????????????????????????????????????????????????????????…

Comments are closed.