Da li ste znali da PRAVOSLAVCI danas slave SVETU PETKU? (INFO)

petka

Foto: pravoslavie.ru

Po smrti svojih roditelja počela je Paraskeva da razdaje svoje imanje bednim i nevoljnim, sve u ime Hrista Gospoda

Srpski vernici danas slave svetu mučenicu Paraskevu – Petku. Rođena je u gradu Ikoniji, a veliki broj vernika meša ovu mučenicu sa Svetom Petkom iz Epivata koja se slavi 27 oktobra. 

Po smrti svojih roditelja, počela je Paraskeva da razdaje svoje imanje bednim i nevoljnim, sve u Hristovo ime. Kad je počelo gonjenje u vreme Dioklecijana, Paraskeva je izvedena na sud pred kneza te zemlje.

[adsenseyu5]

Kad je upitao knez za ime, ona reče, da se zove hrišćanka. Knez je ukori, što ne kaže svoje obično ime. A Paraskeva mu odgovori:

– Treba prvo da ti kažem ime večnog života, pa onda ime vremenog života – odgovori Paraskeva.

Foto: pravoslavie.ru

O, devojko! poštedi mladost svoju, ne upropašćuj divan cvet devičanstva svog! Prinesi bogovima žrtvu, pa ćeš ostati živa, i udostojićeš se velike časti od nas – reče joj knez.

Ona mu ništa ne odgovori na to. Razljutivši se, on je upita:

Meni li ne odgovaraš, zli hrišćanski porode?

U odgovor na to svetiteljka mu pljunu u lice. To strahovito razjari mučitelja, i on naredi da mučenicu obese na drvo: da joj noktima nemilice deru rebra i da joj suvim krpama trljaju rane.

[adsenseyu1]

Na taj način svetoj mučenici je odrano meso sve do samih kostiju. Posle šibanja knez je bacio u tamnicu, gde joj se javio anđeo Božji i iscelio je od rana.

Posle dugih i ljutih muka bi mačem posečena, i preseli se u život večni.

Srbi danas slave i Svetog Terencija, svetog Arsenija Sremca, Svetog Stefana Savanta, Svetog Atanasija, carigradskog patrijarha, svetu Fekroniju, Svetu mučenicu Anu, svetog Dimitrija, Svetog sveštenomučenika Neofita.

(Telegraf.rs)