DA LI NAS ZAISTA ŠTITE? Upozorenje na KUTIJI U KOJU SE PAKUJU MASKE iznenadilo ljude (FOTO)

upozorenje

Foto: Facebook/Centar Potrošača Srbije

Naučna saradnica za magazina Gardijan Hala Delvin je u kolumni 27. marta je istakla da maska ne garantuje 100% zaštitu od vriusa, ali da su najefektivniji u odbrani od korona virusa. Akcenat je na reči – odbrana od virusa, a ne zaštita od virusa.

Na Fejsbuk stranici “Centar potrošača Srbije” objavljena je fotografija kutije u kojoj se nalaze zaštitne maske koje često viđamo ovih dana na ulicama gradova. Pažnju je privukla napomena i zdravstvene mere.

– Ovaj proizvod nije respirator i ne može da obezbedi zaštitu od kovida-19 (korona virusa) ili bilo kojeg drugog virusa ili zaraze. Nošenje maske ne smanjuje rizik od bilo koje bolesti i infekcije. Pojedinac je odgovoran za svoju bezbednost, kao i način nošenja maske. Obavezno je ukloniti ukoliko je kontaminirana – piše u napomeni.

Virusolog doktorka Nada Kuljić Kapulica istakla je masku treba imati pri ruci u slučaju da se ulazi u gradski prevoz ili u zatvoreno prostor, a da ne otvorenom maska nije potrebna, već distanca od ljudi.

Maska služi da spreči širenje kapljica u slučaju kašljanja ili kijanja, pošto je poznato da se virus prenosi kapljično.

HAŠIM TAČI: Sanjam o pripajanju Preševa, Bujanovca i Medveđe

Istraživanje Univerziteta u Hong Kongu sredinom marta naznačilo je da upotreba zaštitnih maski i značajnoj meri smanjuje prenos korona virusa. Prema istraživanju za 60 odsto prenos je smanjen kada postoji maska, nego kad je nema.

 

(Dnevne.rs/Blic.rs)