DA LI ĆE MU OPROSTITI? Emir Kusturica objasnio razliku između Beograda i Sarajeva i tradicionalne kulture i nacionalizma!

reziser

Foto: ‘Medija centar Beograd’

Naš poznati režiser Emir Kusturica smatra da bez očuvanja nacionalnog identiteta i poštovanja tradicije jedna nacija ne može da ima budućnost, ali da je potrebno praviti razliku između osećaja za tradicionalnu kulturu i nacionalizma.

– Uvek bih pažljivo pravio razliku između osećaja za tradicionalnu kulturu i nacionalizma. “Osećaj za naciju” je neophodan, jer u suprotnom gubite svoje korene i možete se identifikovati sa neboderom, ali ne i sa istorijom. Smatram da je potrebno da postoji kulturni identitet svakog od nas – poručio je Kusturica na predavanju koje je održao u utorak u Ženevi.

[adsenseyu5]

Kusturica je održao predavanje na prestižnom Institutu za međunarodne i razvojne studije, na temu „Multikulturalizam danas – da li zaista postoji”, a predavanje je organizovala Ambasada Srbije u Švajcarskoj uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, navodi se u saopštenju naše ambasade.

U svom obraćanju, u kome se osvrnuo na istorijske, političke, jezičke i druge okolnosti na našem podneblju, Kusturica je govorio o pojmu “kulturnog identiteta, koji u našim krajevima ima posebno duboko značenje zbog mitološke dimenzije prošlosti”.

ZASTRAŠUJUĆE PROGNOZE: Američki analitičar UPOZORAVA, opasan preokret na Balkanu – uskoro NOVI SUKOBI!? (INFO)

Govoreći o multikulturalizmu u vremenu globalizacije, Kusturica je rekao da je “globalizam bio šansa, ali globalizam koji nije isto što i kolonizacija. Svet postaje nešto što nema identitet i što lomi naš identitet takođe. Jezik filma danas je jezik reklame, više ne govorimo o “slobodi izražavanja”, nego o “brzini izražavanja” i bojim se da jednoga dana, ako se ta tendencija nastavi, više nećemo biti u stanju da izrazimo sebe”.

Kusturica je, takođe, odgovarajući na pitanje iz publike da li je Sarajevo i dalje simbol multikulturalizma, rekao da Sarajevo to, nažalost, više nije zbog toka istorije i pregrupisavanja etničkih zajednica, koje sada žive odvojeno jedna od druge.

[adsenseyu1]

– To je slučaj i sa mnogim drugim gradovima na Balkanu, ali nije sa Beogradom, gde možete naći sve nacionalne zajednice, jer je u njemu i dalke ideja multikulturalizma živa – naveo je Kusturica. On je više puta citirao našeg nobelovca Ivu Andrića, rekavši da je to pisac koji se borio za multikulturalizam i koji je duboko razumeo suštinu odnosa između tri religijske i etničke zajednice u BiH.

Predavanje Emira Kusturice je bilo izuzetno posećeno, a među skoro četiri stotine posetilaca bilo je predstavnika diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, Grada Ženeve, studenata i profesora sa Instituta za međunarodne i razvojne studije, kao i članova naše dijaspore u Švajcarskoj.

KAD SE POP IZNERVIRA TOKOM KRŠTENJA: Smetao mu bebin plač, a onda je uradio nešto užasno (VIDEO)

Emir Kusturica je, tokom boravka u Ženevi, takođe prisustvovao projekciji svog filma “Super 8 priče” u “Kući umetnosti Gritli”, gde je, na početku, pred punom dvoranom, govorio o svojim filmovima i bavljenju muzikom.

Kusturica je povodom svog gostovanja u Ženevi izjavio da je za Srbiju, za prepoznatljivost njenog kulturnog identiteta i za bolju predstavljenost bogatstva naše kulture u svetu, veoma bitno da omogućimo veći protok i razmenu umetnika i ideja iz Srbije sa inostranstvom, jer nam je to nedostajalo prethodnih godina.

MISTERIOZNA 11 MINUTA: Detalj zbog kojeg je podignuta optužnica protiv Zorana Marjanovića (INFO)

Zato smatra dragocenom inicijativu Ministarstva kulture da Srbija u narednom periodu otvori više kulturnih centara u svetu, budući da za sada imamo samo jedan, u Parizu, navodi se u saopštenju.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor:Tanjug)

[adsenseyu2]