CRNA GORA IZBACILA ŠANTIĆA I DESANKU IZ LEKTIRE: Hari Poter i Gospodar prstenova zamenili O, klasje moje i Krvavu bajku (VIDEO)

desanka

Foto: Wikipedia

“Ala je lep ovaj svet”, “Krvava bajka”, “O, klasje moje”, “Mali pirat”, “Tim Lavlje srce”, “Magarac u lavljoj koži”, “Ribarčeta san”, “Bobilj i druškan”, “Daleko je sunce” – to su samo neki od naslova sa dugog spiska koje deca u Crnoj Gori više nisu obavezna da čitaju u osnovnoj školi.

“Krvava bajka” Desanke Maksimović i “Ala je lep ovaj svet” Jovana Jovanovića Zmaja su antologijska dela uz koja su odrastale generacije i u Crnoj Gori, ali za sadašnje osnovce oni više nisu obavezno štivo.U svojim rančevima oni sada nose dela poput “Gospodara prstenova” i “Harija Potera”.

Iz Zavoda za školstvo napominju da lista obaveznih lektira ne ograničava nastavnike da odaberu neki od ovih naslova. Nastavnica u podgoričkoj Osnovnoj školi “Oktoih” pojašnjava kako to funkcioniše u praksi.

“To se radi, dosta tih dela u osnovnoj skoli, u kraćoj varijanti kroz vidove školske lektire, tako da ima tih dela… i opet kažem puna je sloboda na nastavniku i učitelju do trećeg ciklusa šta će on da izabere”, istakla je Natalija Abramović, nastavnica u OŠ “Oktoih”.

Obavezni za osnovce više nisu ni čuvena pesma “O, klasje moje” Alekse Šantića, zatim “Ribarčeta san” od Branka Radičevića, kratka priča “Bobilj i druškan” Sergeja Jesenjina, kao ni roman Dobrice Ćosića – “Daleko je sunce”. U lektiri više nema ni dva poznata romana crnogorskih autora – “Tim Lavlje srce” Čeda Vukovića i “Mali pirat” Antona Staničića.

Po kojim se kriterijumima biraju lektire te zašto deca više ne čitaju “Malog pirata” nedavno je u Skupštini pokušao da objasni resorni ministar:  

“Spisak preporučenih književnih tekstova napravljen je na osnovu sledećih kriterijuma: adekvatnost tekstova, estetska vrednost književnog dela, primerenost dela uzrastu učenika, odnos tradicionalnih i savremenih književnih tekstova i odnos književnih dela nacionalne i svetske književnosti”, kazao je crnogorski ministar prosvete Damir Šehović.

OVO SE NE SLUŠA SEDEĆI: Srbin usred Pariza odsvirao “Nišku banju”, evo kako su Francuzi reagovali! (VIDEO)

U međuvremenu, u program su ušla dela sedećih autora: Sunčana Škrinjarić, Kemal Coco, Šimo Ešić, Vojislav Vulanović, Branko Banjević, Dragana Kršenković, Šukrija Pandžo, Blaga Žurić, Kemal Musić, Hasnija Muratagić-Tuna, Safet Hadrović, Ibrahim Hadžić, Azem Zaimović, Nazmi Rahmani, Zuvdija

(Dnevne.rs /Izvor: Vijesti.me)