ČITAVA SRBIJA ZAPREPAŠĆENA: Bolesnog dečaka niko ne posećuje 13 meseci (INFO)

decak

Foto: Pixabay.com

Dečak M. K. (4), koji je teško bolestan od više bolesti od rođenja, već 13 meseci leži u novosadskoj Dečjoj bolnici, a njegovi roditelji nisu se pojavili od kada je dovezen na lečenje, niti ga iko posećuje.

– Ležala sam sa ćerkom letos u bolnici i videvši situaciju u kojoj je mališan, kupila sam mu odeću i hranu. Kad smo izašle iz bolnice, nastavila sam da mu donosim hranu, ali nam je nakon nekog vremena zabranjeno da dolazimo pošto nismo u srodstvu – priča majka koja je želela da ostane anonimna.

 Ona dodaje da se niko od porodice nije interesovao za ovog mališana, a to za „Blic“ nezvanično potvrđuju i zaposleni u bolnici.

Novosađanka, koja trenuntno radi u Francuskoj, a koja je takođe želela da ostane anonimna jer joj se dete leči u Dečjoj bolnici, kaže da je ona čak želela da usvoji ostavljenog mališana.

– Vrlo često smo ga obilazili dok sam bila u Srbiji. Ja sam čak predložila da mu postanem hraniteljka, ali mi je socijalna radnica u bolnici rekla da mu treba specijalizovani hranitelj i da ja nemam dovoljno dobre uslove – dodaje naša sagovornica.

[adsenseyu1]

Kaže da su se i ona i njena ćerkica razbolele za ostavljenim dečakom.

– Mnogo smo ga zavolele. Molili smo da nas puste da dolazimo makar vikendom, ali nam nisu dali. Zbog svih pritisaka morala sam da odustanem od te borbe – dodaje ona.

Umesto dečakovih roditelja, kaže da je ona bila tu kada je imao teške operacije, kupala ga je i presvlačila.

Direktor Dečje bolnice dr Slobodan Grebelinger kaže za „Blic“ da se dešava da roditelji ostave decu i ne vrate se.

– Zbog takvih slučajeva zovemo socijalne radnike, ali naš posao je samo lečenje dece, a oni se brinu o ostalom. Postoje roditelji koji imaju više dece, pa ne dolaze često u posete – kaže dr Grebelinger i dodaje da zbog zaštite prava pacijenata ne može da komentariše konkretne slučajeve ostavljene dece.

Iako su nam u Centru za socijalni rad obećali da će odgovoriti na naša pitanja jer su upoznati sa slučajem dečaka ostavljenog u Dečjoj bolnici, odgovor nam nije stigao.

Iz Centra nam nisu odgovorili ni koji su dalji koraci koji će biti preduzeti, kao i da li je dete zbog nebrige formalno oduzeto od roditelja.

[adsenseyu1]

(M. Stanić , A. Latas  /Blic)