“Cerebralna paraliza je deo mog šarma” Dragana je rođena sa teškom bolesti, a završila 2 fakulteta

Dragana

Dragana je u sebi pronašla najveću snagu, Foto: Privatna arhiva

Devojka Dragana Prosinger (32) iz Sombora rođena je sa cerebralnom paralizom i živ je dokaz da je na svetu malo šta nemoguće – kada ste samima sebi najveća snaga i podrška.

Ova mlada žena nije dozvolila da joj bolest stane na put pri ostvarenju njenih snova. Uz sve borbe sa kojima se svakodnevno suočavala, Dragana je uspela da završi čak dva fakulteta – Pravni i psihologiju.

Kako priča za Telegraf.rs, sada je na trećoj godini doktorskih studija Fakulteta za rehabilitaciju i specijalnu edukaciju. Sve je uspela da ostvari pretvorivši svoju bolest u – šarm.

– Cerebralna paraliza je deo mog šarma. Sve sam uspela da uradim kao i svaka druga zdrava osoba, samo na možda malo teži način. Nikad nisam razmišljala u pravcu da me ova moja bolest ometa u bilo čemu, samo mi pokazuje da treba da imam osećaj za druge ljude, ali da ja ne treba da kukam kada je meni teško. Imala sam podršku porodice, to mi je puno značilo, ali da nisam imala volju u sebi, ne bih uspela. Ja sam samoj sebi snaga i podrška – navodi naša sagovornica.

PREVARA NA SRPSKIM PUTEVIMA, BACE BODLJIKAVI LANAC, PA SE POJAVE! Novinar iz Prištine vozio porodicu pa doživeo HOROR

Dragana je već imala jednu operaciju, decembra 2018. godine, posle koje je primećen značajan pomak.

– Skolioza je sa 55 otišla na 5 stepeni. Bila sam jako srećna tada, a sada sam presrećna jer znam da postoji još mesta za napredak. U pitanju je bila laserska operacija, dakle nema sečenja, noževa, krvi… Reč je o metodi koja širi krvne sudove tamo gde treba, na određenim mestima i dolazi do bolje cirkulacije, boljih pokreta a smanjenja deformiteta – objašnjava Dragana, uzbuđena jer su stvari krenule na bolje.

Za prvu operaciju skupljala novac dve i po godine

Ova hrabra devojka mora na još jednu lasersku operaciju, i tu joj mi možemo pomoći.

fakultet

Foto: Privatna arhiva

– Operacija se vrši u Ćupriji, a izvodi je tim ruskih lekara. Druga operacija košta 2.350 evra, a prva je iznosila 3.000 evra. Za nju sam dve i po godine skupljala novac, baš niko nije hteo da se odazove i pomogne – priča ona.

Jedino šta je sprečava na tom putu su novčana sredstva.

Pomozimo Dragani! Upišimo 243 i pošaljimo SMS na 3030! Njoj možemo pomoći uplatom na dinarski i devizni račun, kao i uplatom na linku e-doniraj.

Za Draganinu bolju budućnost! Budimo humani!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 243 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human243 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-463424-08

Uplatom na devizni račun: 00-540-0001931.6
IBAN: RS35160005400001931658
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

     

(Dnevne.rs/Izvor: D. Simić, Telegraf.rs)