CELOJ SRBIJI ODRŽALI LEKCIJU O POŠTENJU: Željni svega, a vratili telefon (INFO)

postenje-telefon

Petar i Dimitrije Marković uzvratili humanost / Ivana Ranđelović Foto: novosti

Braća Petar i Dimitrije Marković, korisnici socijalne pomoći, izgubljeni skupoceni mobilni koji su pronašli ispred jednog megamarketa vratili vlasnici. Prodaju brojanice da zarade za užinu

LESKOVAC – Braća Petar (14) i Dimitrije (13) Marković, održali su lekciju pravih vrednosti kada su izgubljeni skupoceni telefon koji su pronašli ispred jednog megamarketa vratili vlasnici. Iako skoro svakog dana, ispred “Rode” prodaju brojanice koje sami prave kako bi sebi i petorici braće obezbedili novac za užinu u školi, siromaštvo nije bilo prepreka da učine dobro delo.

Dvojica dečaka potiču iz osmočlane socijalno ugrožene porodice kojoj su i “Novosti” pomagale posredstvom našeg Fonda humanosti, ali nemaština nije bila prepreka da ovim gestom pokažu da poštenje nema cenu.

[adsenseyu5]

– Niko od nas nikada ne bi uzeo ništa što je tuđe. Kada smo u kolicima pronašli telefon nismo se dvoumili ni sekundu. Otišli smo do infopulta hipermarketa i tamo ga ostavili kao izgubljenu stvar – priča mali Dimitrije.

Vlasnica telefona, vrednog više stotina evra, Ivana Stojiljković Ranđelović, kaže da je ovaj gest na nju ostavio snažan utisak, posebno kada je od dečaka čula njihovu životnu priču.

– Njihovi roditelji odradili su sjajan posao. Manje je važna finansijska vrednost telefona, koliko to što je poklon od supruga i činjenica da bih ostala bez mnogo kontakata i drugih podataka – kaže Ivana, koja je tražila da se lično zahvali dečacima. Počastila ih je sa nešto novca koji je kod sebe imala i obećala da će se sa suprugom potruditi da Markovićima pomogne koliko bude mogla.

Ova porodica živi u jednosobnom stanu u centru Leskovca. Otac Goran (42) i majka Olivera (40) nemaju stalni posao, pa kraj sa krajem sastavljaju od socijalne pomoći i dečjeg dodatka.

– Mama i tata se snalaze da plate račune, da budemo čisti i siti i da nam omoguće da učimo. Posle škole prodajemo brojanice i lančiće. Prodamo desetak dnevno, ali je i to dovoljno da imamo za neke naše potrebe – kaže Petar.

FOND HUMANOSTI “NOVOSTI”

U zajedničkoj akciji Fond humanosti “Novosti” i Kompanija “Forma ideale” su pre dve godine stan porodice dvojice dečaka opremili novim nameštajem, a nekoliko godina su od našeg Fonda humanosti dobijali rančeve i školski pribor. Pokazalo se da Markovići umeju dobro dobrim da vrate.

[adsenseyu1]

(I. Mitić /Novosti)