BILA JE JEDNA OD NAJLEPŠIH JUGOSLOVENSKIH GLUMICA: Otišla je u SAD, a nećete verovati čime se danas bavi Savina Geršak (FOTO)

glumica

Foto: Printscreen/youtube

Savina Geršak bila je seks simbol i jedna od najlepših glumica bivše Jugoslavije, ali je pre 25 godina odlučila da napusti glumački poziv i da se bavi nečim potpuno drugačijim.

Savina će ostati upamćena po ulozi u filmu “Čudo neviđeno” Živka Nikolića iz 1984, u kojem se pojavila potpuno gola.

Rođena u Ljubljani 1963. godine, Savina je kao tinejdžerka ušla krupnim koracima u svet sporta – aktivno je igrala tenis i već kao mlađa juniorka beležila je zapažene rezultate.

 Sa 16 godina bila je zvanično treća teniserka u zemlji, pa se u tom periodu preselila u Štutgart i počela da nastupa na profesionalnim turnirima po Evropi. Ipak, sudbina joj nije odredila da postane šampionka; vratila se 1981. godine u Ljubljanu i upisala studije engleskog jezika.

Pored toga, prelepa Savina povremeno se bavila i modelingom, u lokalnim okvirima. I tada se desio obrt: nije ni završila prvu godinu studija, a već je dobila glavnu ulogu u filmu Živka Nikolića “Smrt gospodina Goluže” (1982).

Naime, Nikolić je mesecima tražio odgovarajuću glumicu za ulogu Anke koja je u scenariju opisana kao mlada udovica božanstvenog izgleda.

glumica

Foto: Printscreen/fejsbuk

Uprkos tome što je znao da Savina nema glumačkog iskustva, kada je video fotografije mlade Ljubljančanke, poznati reditelj uzviknuo je: “To je ono pravo!”
Kako je ispričala (na Pulskom festivalu ’82), zvali su je telefonom iz produkcijske kuće “Viba film“ i rekli joj da je upravo dobila glavnu ulogu!

“Nisam stigla ni da se snađem, jednostavno, upala sam u sve to…”, pričala je tada zanosna plavuša. Njena lepota bila je i ostala, uz prelepo oslikan stari Mostar, glavni kvalitet pomenute Nikolićeve drame, a Ljubiša Samardžić (tumačio naslovnu ulogu) ostao je u senci Savine Geršak i njene gracioznosti.

Bila je ljubavnica Mime Karadžića u seriji “Budva na pjenu od mora”, a onda spakovala kofere i otišla u Ameriku! Danas je profesorka i izgleda BOLJE NEGO IKAD (FOTO)

Debitantkinja, u svojoj devetnaestoj, a na festivalu u Puli tog leta već je bila, razumljivo, najslikanija i najintrigantnija ličnost. I kada se činilo da je zvezda rođena, da će ponude početi da pljušte sa svih strana, to se nije desilo – dve godine Savina se nije pojavila u domaćim bioskopima, pa ni na televiziji. Istini za volju, njeni glumački kvaliteti nisu bili naročiti, a nije imala ni elementarno glumačko obrazovanje.

Izjavljivala je tada, između ostalog, da je bavljenje tenisom ipak teže i zahtevnije od glume, da je rad na filmu lepo i uzbudljivo iskustvo i da je tenis za nju prošlost.Najzad, publika je dočekala da iznova uživa u njenoj lepoti; Živko Nikolić pripremao je novi film, a u njemu već zacrtao da vodeću žensku ulogu igra Geršakova.

Bilo je to “Čudo neviđeno” (1984), film koji je odlično primljen i kod publike, i kod kritike. I danas se pamte brojne komične scene i kultne replike iz najpoznatijeg Nikolićevog filma, među njima i ona kada monah Makarije (Bata Živojinović) koncizno “definiše” pojavu zanosne Savine Geršak u ubogom selu na obali Skadarskog jezera.

Posle uspeha Nikolićevog filma, Savinu su primetili u Italiji, pa tako 1986. dobija ulogu u B filmu “Za šaku dijamanata”, a sledeće godine igra u još dva filma na Apeninima.

Krajem 1987. i treći put se odaziva na poziv Živka Nikolića – ovoga puta reč je o turobnoj, političkoj drami “U ime naroda” u kojoj Geršakova glumi pored Bogdana Diklića i Miodraga Krivokapića. Zanimljivost je da Nikolić u tom filmu pravi jedno malo iznenađenje za publiku: Savina ne tumači zavodnicu, niti zanosnu udovicu, naprotiv, njen seksepil je prigušen, uloga je svedena i bez erotske note.

U periodu 1988-90 Savina Geršak pojavila se u ukupno sedam filmskih naslova, uglavnom produciranih u Italiji.Možda su najpoznatiji od pomenutih filmova američki srednjebudžetni “Ponoćna jurnjava” (1990) s Robertom Mičamom i Majklom Dudikofom i “Ugriz” (1989), drugi deo italijanske horor franšize “Prokletstvo”.

A onda je, u svojoj 28. godini, božanstvena Savina napustila glumu, jugoslovenski film ostao je bez svoje nekrunisane “mis”. Studije engleskog nije završila, ali je umesto toga upisala psihologiju i diplomirala u Rimu, gde je nastavila da živi i radi. Majka je dvoje dece (rodila je blizance u svojoj 44. godini).

Savina Geršak danas se bavi psihologijom, koja je njena velika ljubav. – Završila sam studije psihologije. Htela sam da studiram, to mi je bila velika želja. Uvek me je privlačila medicina. Ukupno 11 godina škole, jer je pet godina fakultet i šest godina usavršavanja. Sada sam psiholog-psihoterapeut. Sa jednim kolegom imam svoju ordinaciju u Rimu – rekla je Geršak ranije za “Dnevni avaz”.

 

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor: Espreso.rs/Pulsonline)