BEOGRAĐANKA PREŽIVELA TORTURU NA POSLU: “Kamere su te snimile kako jedeš. Dobićeš OTKAZ”

komp

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

U beogradskoj firmi “Creditreform” zaposleni moraju da pišu izveštaj o svakom svom pokretu, da zabeleže odlazak u toalet i otvaranje prozora. Razgovor među kolegama je zabranjen, a ukoliko kamera nekoga snimi da jede na poslu, sledi upozorenje pred otkaz.

Iako zvuči kao film, ovako zapravo izgleda rad u firmi “Creditreform” u prestonici, priča Beograđanka Dragana koja je nakon nekoliko meseci rada i besmislene torture dala otkaz.

Ona je za “Blic” pristala da priča o svom iskustvu, koje upoređuje sa šikaniranjem. Kako kaže, neko vreme je ćutala na sve bizarne zahteve poslodavaca, a kada je zbog ručka dobila upozorenje pred oktaz, to je bila kap koja je prelila čašu.

Mladenovčanin PUKAO NA TIKETU, pa pijan u kladionici pretukao trojicu policajaca

– Očigledno je da privatne firme, koje imaju samo po nekoliko zaposlenih, praktikuju da radnike tretiraju kao robove – priča Dragana na početku razgovora za “Blic”.

Kako kaže, pre tri godine ostala je bez posla u firmi u kojoj je radila godinama i krenula je potragu za novim poslom, ali kaže da nikada nije verovala da će naići na tako bizarne situacije.

U firmi “Creditreform” posao je dobila nakon četiri kruga razgovora, gde je, kaže, morala da rešava ozbiljne i teške testove. Međutim, dodaje, niko na razgovoru za posao nije pomenuo interna pravila koja važe u firmi.

– Da sam znala za ta “pravila” ne bih ni počinjala da radim – kategorična je Dragana.

STRADAO KADA JE CISTERNA UDARILA U NJEGOV KAMION I EKSPLODIRALA: Beograđanin otišao u Teksas da radi i živi američki san… tamo je i poginuo

Svakoga dana na poslu je saznavala za neko novo pravilo.

– Prvo što mi je bilo neobično je vreme kada se dolazi na posao. Jedno od prvih dana, kada sam na posao stigla u deset do osam, odmah mi je skrenuta pažnja da moram da dođem pola sata ranije, iako nam je radno vreme od 8 ujutru. Rekla sam da nije problem, ali sam pitala zbog čega se dolazi toliko ranije. Rekli su da moramo svi da budemo tad tu da bi “proverili da li je sve u redu”. Radimo u kancelariji, ne znam šta treba da se proveri da li je u redu, sto, kompjuter? Da radimo za nekim mašinama, razumela bih, ovako mi prosto nije jasno – kaže ona.

Kako kaže, od sledećeg jutra bez pogovora je dolazila pola sata pre početka radnog vremena na posao.

– Dolazili smo svi u pola osam i onda pola sata sedeli za svojim stolovima i ćutali, jer radnicima nije dozvoljeno između sebe da pričaju. Samo se krišom šapuće kada šefova nema u blizini – prepričava Dragana nepisana pravila ove firme.

Vođenje izveštaja: “Otišla sam do toaleta”

Već prvih dana, dobila je i jedno zanimljivo zaduženje. Jedan od gazdi tražio joj je da svakoga dana piše izveštaj o svemu što tokom dana radi.

NAJEŽIĆETE SE: Reči Steve Žigona o Jeleni otkrivaju suštinu ljubavi, ono što je on govorio o svojoj supruzi treba da bude lekcija za sve muškarce!

– Pitala sam šta to tačno podrazumeva i ostala u šoku kada sam dobila odgovor. Rekao mi je da upisujem svaki svoj pokret. Ka primer mi je naveo: “ustala sam da otvorim prozor, otišla sam do toaleta” – priča ona.

Kako dodaje, kada je drugi gazda ove firme čuo šta je od nje traženo, rečeno joj je da ipak nema potrebe da taj izveštaj i piše.

Brz i tih doručak pod budnim okom kamere

Bizarnim situacijama u ovoj firmi ni tu nije bio kraj. Kako kaže, tokom radnog vremena svima je bilo zabranjeno da jedu u kancelarijama.

– To smo mogli da radimo isključivo napolju, nevezano da li pada kiša ili sneg, iako je postojala kuhinja u firmi – kaže ona.

ZBOG BUDUĆNOSTI DECE MORAJU DA BEŽE IZ SARAJEVA: Ivana je Srpkinja, a Senad je Bošnjak, MEŠOVITA VEZA koja nema PERSPEKTIVU u Bosni

Naravno, objašnjava, bilo je zabranjeno “šetkanje”, pa je pitanje bilo kako da se iskoristi ta pauza za jelo.

– Pretnja otkazom bila mi je upućena zbog jela na radnom mestu. Rekli su mi da su me kamere snimile kako jedem. Priznajem, jesam stvarno krišom jela, dok ne dođu vlasnici i kada svi zaposleni sedu na svoja mesta. Tada sam jela brzo i tiho – priseća se Dragana.

Sve ovo trpela je neko vreme, ali kap koja je prelila čašu bila je kada su joj rekli da ju je kamera snimila kako jede.

– Nisam više mogla da izdržim i dala sam otkaz. Nema potrebe da trpim takva maltretiranja. Ni ja, niti iko, to nije normalno – zaključuje Dragana.

STOČAR NESTAO IZ SELA: Nije se pojavio u zatvoru, policajcima naređeno da ga nađu i sprovedu do ćelije

Direktorka: Evo baš smo naručili hranu i jedemo zajedno

Direktorka firme “Creditreform” Kaja Ristić za “Blic” međutim, kaže da ništa od toga nije tačno.

– Šokirana sam. Ništa od ovoga nije istina, pogotovu kada je u pitanju jelo. Evo baš smo sada naručili hranu i svi smo zajedno jeli u kuhinji. U firmi postoje pravila i procedure, ali ništa od toga nije ekstremno. Eto na primer, dolazak na posao. Radno vreme je od 8 sati, a zaposleni bi trebalo da dođu malo ranije. Ako bi dolazili tačno na vreme, dok bi skuvali kafu, sa poslom bi počinjali od 9 sati – kaže Ristić.

NASLEĐE ČUVA NJEGOV UNUK: Na neobičan način SRPSKI RATNIK SE ODUŽIO KONJU koji je sa njim prošao ratove

Na pitanje, zbog čega zaposlenima nisu dozvoljeni ni mobilni telefoni, ona odgovara:

– Ljudima je dozvoljeno da telefoniraju i da zovu sa fiksnog telefona.

U nabrajanju prednosti njenih zaposlenih, direktorka kaže da oni mogu da odsustvuju “do dva dana i ne moraju da donose doznake”

(Dnevne.rs/izvor: Blic.rs, sonja Todorović)

1 Comment on "BEOGRAĐANKA PREŽIVELA TORTURU NA POSLU: “Kamere su te snimile kako jedeš. Dobićeš OTKAZ”"

  1. Imala sam sličan slučaj, ništa me više ne može da iznenadi. Ovo vreme dosta podseća na robovlasničko, samo ti kao daju neku platu na kraju, da ti zamažu oči. A slobode je sve manje. Smatram da red i disciplina treba da postoje, ali sve ima granice ljudskosti.

Comments are closed.