BEOGRAĐANKA PREŽIVELA TORTURU NA POSLU: “Kamere su te snimile kako jedeš. Dobićeš OTKAZ”

komp

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

U beogradskoj firmi “Creditreform” zaposleni moraju da pišu izveštaj o svakom svom pokretu, da zabeleže odlazak u toalet i otvaranje prozora. Razgovor među kolegama je zabranjen, a ukoliko kamera nekoga snimi da jede na poslu, sledi upozorenje pred otkaz.

Iako zvuči kao film, ovako zapravo izgleda rad u firmi “Creditreform” u prestonici, priča Beograđanka Dragana koja je nakon nekoliko meseci rada i besmislene torture dala otkaz.

Ona je za “Blic” pristala da priča o svom iskustvu, koje upoređuje sa šikaniranjem. Kako kaže, neko vreme je ćutala na sve bizarne zahteve poslodavaca, a kada je zbog ručka dobila upozorenje pred oktaz, to je bila kap koja je prelila čašu.

Mladenovčanin PUKAO NA TIKETU, pa pijan u kladionici pretukao trojicu policajaca

– Očigledno je da privatne firme, koje imaju samo po nekoliko zaposlenih, praktikuju da radnike tretiraju kao robove – priča Dragana na početku razgovora za “Blic”.

Kako kaže, pre tri godine ostala je bez posla u firmi u kojoj je radila godinama i krenula je potragu za novim poslom, ali kaže da nikada nije verovala da će naići na tako bizarne situacije.

U firmi “Creditreform” posao je dobila nakon četiri kruga razgovora, gde je, kaže, morala da rešava ozbiljne i teške testove. Međutim, dodaje, niko na razgovoru za posao nije pomenuo interna pravila koja važe u firmi.

– Da sam znala za ta “pravila” ne bih ni počinjala da radim – kategorična je Dragana.

STRADAO KADA JE CISTERNA UDARILA U NJEGOV KAMION I EKSPLODIRALA: Beograđanin otišao u Teksas da radi i živi američki san… tamo je i poginuo

Svakoga dana na poslu je saznavala za neko novo pravilo.

– Prvo što mi je bilo neobično je vreme kada se dolazi na posao. Jedno od prvih dana, kada sam na posao stigla u deset do osam, odmah mi je skrenuta pažnja da moram da dođem pola sata ranije, iako nam je radno vreme od 8 ujutru. Rekla sam da nije problem, ali sam pitala zbog čega se dolazi toliko ranije. Rekli su da moramo svi da budemo tad tu da bi “proverili da li je sve u redu”. Radimo u kancelariji, ne znam šta treba da se proveri da li je u redu, sto, kompjuter? Da radimo za nekim mašinama, razumela bih, ovako mi prosto nije jasno – kaže ona.

Kako kaže, od sledećeg jutra bez pogovora je dolazila pola sata pre početka radnog vremena na posao.

– Dolazili smo svi u pola osam i onda pola sata sedeli za svojim stolovima i ćutali, jer radnicima nije dozvoljeno između sebe da pričaju. Samo se krišom šapuće kada šefova nema u blizini – prepričava Dragana nepisana pravila ove firme.

Vođenje izveštaja: “Otišla sam do toaleta”

Već prvih dana, dobila je i jedno zanimljivo zaduženje. Jedan od gazdi tražio joj je da svakoga dana piše izveštaj o svemu što tokom dana radi.

NAJEŽIĆETE SE: Reči Steve Žigona o Jeleni otkrivaju suštinu ljubavi, ono što je on govorio o svojoj supruzi treba da bude lekcija za sve muškarce!

– Pitala sam šta to tačno podrazumeva i ostala u šoku kada sam dobila odgovor. Rekao mi je da upisujem svaki svoj pokret. Ka primer mi je naveo: “ustala sam da otvorim prozor, otišla sam do toaleta” – priča ona.

Kako dodaje, kada je drugi gazda ove firme čuo šta je od nje traženo, rečeno joj je da ipak nema potrebe da taj izveštaj i piše.

Brz i tih doručak pod budnim okom kamere

Bizarnim situacijama u ovoj firmi ni tu nije bio kraj. Kako kaže, tokom radnog vremena svima je bilo zabranjeno da jedu u kancelarijama.

– To smo mogli da radimo isključivo napolju, nevezano da li pada kiša ili sneg, iako je postojala kuhinja u firmi – kaže ona.

ZBOG BUDUĆNOSTI DECE MORAJU DA BEŽE IZ SARAJEVA: Ivana je Srpkinja, a Senad je Bošnjak, MEŠOVITA VEZA koja nema PERSPEKTIVU u Bosni

Naravno, objašnjava, bilo je zabranjeno “šetkanje”, pa je pitanje bilo kako da se iskoristi ta pauza za jelo.

– Pretnja otkazom bila mi je upućena zbog jela na radnom mestu. Rekli su mi da su me kamere snimile kako jedem. Priznajem, jesam stvarno krišom jela, dok ne dođu vlasnici i kada svi zaposleni sedu na svoja mesta. Tada sam jela brzo i tiho – priseća se Dragana.

Sve ovo trpela je neko vreme, ali kap koja je prelila čašu bila je kada su joj rekli da ju je kamera snimila kako jede.

– Nisam više mogla da izdržim i dala sam otkaz. Nema potrebe da trpim takva maltretiranja. Ni ja, niti iko, to nije normalno – zaključuje Dragana.

STOČAR NESTAO IZ SELA: Nije se pojavio u zatvoru, policajcima naređeno da ga nađu i sprovedu do ćelije

Direktorka: Evo baš smo naručili hranu i jedemo zajedno

Direktorka firme “Creditreform” Kaja Ristić za “Blic” međutim, kaže da ništa od toga nije tačno.

– Šokirana sam. Ništa od ovoga nije istina, pogotovu kada je u pitanju jelo. Evo baš smo sada naručili hranu i svi smo zajedno jeli u kuhinji. U firmi postoje pravila i procedure, ali ništa od toga nije ekstremno. Eto na primer, dolazak na posao. Radno vreme je od 8 sati, a zaposleni bi trebalo da dođu malo ranije. Ako bi dolazili tačno na vreme, dok bi skuvali kafu, sa poslom bi počinjali od 9 sati – kaže Ristić.

NASLEĐE ČUVA NJEGOV UNUK: Na neobičan način SRPSKI RATNIK SE ODUŽIO KONJU koji je sa njim prošao ratove

Na pitanje, zbog čega zaposlenima nisu dozvoljeni ni mobilni telefoni, ona odgovara:

– Ljudima je dozvoljeno da telefoniraju i da zovu sa fiksnog telefona.

U nabrajanju prednosti njenih zaposlenih, direktorka kaže da oni mogu da odsustvuju “do dva dana i ne moraju da donose doznake”

(Dnevne.rs/izvor: Blic.rs, sonja Todorović)