Beograđanka htela da renovira stan, a onda je naišla na VELIKI PROBLEM

zgrada

Foto ilustracija: Dnevne.rs

Za bilo kakav kvar u kući majstora morate čekati po nekoliko dana, a za veće radove i po nekoliko nedelja pa čak i meseci. Teško je doći do zanatlija svih profila – molera, keramičara, vodoinstalatera, električara.

U Građevinskoj komori kažu da u ovom momentu Srbiji nedostaje oko 90.000 zanatlija svih profila, da je prosečna starost građevinskog radnika 55 godina, jer je većina mladih otišla u inostranstvo.

Koliko je to postao ozbiljan problem najbolje govori iskustvo jedne Beograđanke koja kaže da je za renoviranje kupatila na proverene majstore čekala tri meseca, jer je toliko trebalo da svoje obaveze usklade keramičar, vodoinstalater, moler, električar.

Dnevnica dobrog majstora danas je i u Srbiji oko 50 evra, ali bez obzira na to slabo je interesovanje mladih za upis u građevinske škole koje školuju te obrazovne profile.U Građevinskoj školi na Zvezdari ove godine upisano je po jedno odeljenje keramičara i dekoratera zidnih površina – molera (po 30 učenika), dok su prethodne godine na ta dva smera imali grupe od po 15 učenika.

DANAS NAM UPLAĆUJU NOVAC: Neko dobija 10.280 dinara, neko 5.720! Idite do najbliže banke ili pošte i proverite koliko vama leže na račun!

Direktorka Građevinske škole Dragana Radovanović kaže da je malo interesovanje za zanate, koji su danas na tržištu veoma traženi, jer je godinama unazad u javnosti predstavljana loša slika građevinarstva, a tome su doprinele i neke građevinske firme koje nisu isplaćivale plate zaposlenima na vreme.

Najveće interesovanje u Građevinskoj školi je za rukovaoca građevinskom mehanizacijom koji je popularan, tražen i dobro plaćen posao. Na tom smeru prvi učenik na listi imao je ove godine 74 boda, a poslednji 62. Direktorka kaže da je prethodnih godina bilo dece koja su i sa 100 bodova upisivala taj smer.

       

(Dnevne.rs/Izvor: Večernje novosti)