AUTENTIČNA FOTOGRAFIJA: Pogledajte sliku ustaškog malja kojim su mučki ubijani zatvorenici u Jasenovcu i drugim logorima (FOTO)

čekić

Foto: Printscreen

Svetska televizijska premijera filma “Dara iz Jasenovca” probudila je veliko interesovanje u čitavom regionu.

Posebnu jezu kod gledalaca, ali i izvesnu zapitanost nad tim da li su sva zverstva od (ne)ljudske ruke, koja su u filmu prikazana, zaista moguća, izazvale su mnogobrojne scene koje prikazuju najstrašnije vidove torture logoraša, koje se gotovo uvek završavaju smrću.

Na filmu je između ostalog kao jedan od mnogobrojnih načina mučenja logoraša prikazan i omraženi “srbosjek” – vrsta noža kojim su klani logoraši hrvatskih koncentracionih logora tokom Drugog svetskog rata.

Pored srbosjeka, u pojedinim scenama prikazan je i još jedan “čuveni” ustaški alat za ubijanje logoraša – malj.

PROČITAJTE JOŠ

POKOJ MU DUŠI, ALI IZDAJNIKE NE VOLIM” Veljko Ražnatović pojasnio svoje stavove o Balaševiću

Ubijanje maljem u glavu bilo je jedan od najčešćih vidova masakriranja zatočenika u ustaškim logorima, kako je istakao i dr Gideon Grajf, glavni istraživač Instituta za holokaust „Šem olam“ u Izraelu, koji je radio studiju „Jasenovac, Aušvic Balkana“.

U posebnom izdanju Politike, iz 1991. godine, pod nazivom “Dosije zločina” objavljena je autentična fotografija ustaškog malja kojim su ubijani zatvorenici.

Foto: Printscreen/Politika

– Osuđenici su morali sami da iskopaju dugačke i duboke jame, ustaše su ih skinuli do gola, izbili im zlatne zube ili zubala, pa je zatim žrtva morala da skoči u raku, gde ju je dočekao ustaša ili ciganin, te ju udario maljem po glavi ili joj prerezao grkljan nožem – jedno je od mnogobrojnih jezivih svedočanstava bivših logoraša.

 

(Dnevne.rs/Novosti)

 

Be the first to comment on "AUTENTIČNA FOTOGRAFIJA: Pogledajte sliku ustaškog malja kojim su mučki ubijani zatvorenici u Jasenovcu i drugim logorima (FOTO)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*