Amfilohije najavio nove litije: NEK ME UBIJU, a narod ostave na miru

Crna Gora

Foto: YoutubePrintscreen/Острог Тв Студио

– Litije u Crnoj Gori ponovo će biti nastavljene od nedelje – najavio je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i poručio vlasti da, kako je kazao, ne muči njegov narod i sveštenstvo, već da to reši njegovim likvidiranjem.

On je, kako je saopšteno iz MCP, povodom slave radija Svetigora, osveštao i prerezao slavski kolač u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Amfilohije je kazao da se prethodnih godinu preko talasa Svetigore čuje poruka “Ne damo svetinje”, koja je, kako je naveo, započela upravo u Hramu Hristovog Vaskrsenja, “kada se narod Božiji zakleo da neće dati svetinje da se oskrnave i da ih bezbožnici otmu i prisvoje sebi”.

On je kazao da se nada da će Gospod prosvetiti razum onima koji upravljaju Crnom Gorom.

Amfilohije je istakao da su se svi nadali da će poslije devedesetih godina gonjenje i nasilje nad Crkvom prestati, navodeći se taj progon opet povampirio “i u naše dane”.

– I ja sam privođen na suđenje kao naslednik prošlih mitropolita, uhapšen je vladika Joanikije sa osam sveštenika – rekao je Amfilohije.

Kako kaže, sveštenici u Baru su privođeni i kažnjavani samo zato što su služili službu Božiju i što su sa narodnom obavljali litiju.

– Posle godinu i zakletve da nećemo dozvoliti da se otimaju svetinje, mi to nastavljamo i nastaviće se ti krsni hodovi od Nedelje svih svetih. To je znači iduća nedelja – poručio je Amfilohije.

On je kazao da je spreman, kao Mitropolit, da vlastodršci sa njim urade “ono što su uradili sa Mitropolitom Joanikijem, Arsenijem i Danilom”.

BUKNULO NOVO ŽARIŠTE USRED BEOGRADA: Epidemiolog Kon se hitno obratio javnosti

– Pozivam ih da ne muče moj narod i sveštenstvo, već da to reše mojim likvidiranjem. Ja ih pozivam, te drugove i gospodu, pa neka urade to ako misle da time mogu da izleče ovaj narod od tog opakog virusa kojim smo zatrovani još od vremena one bezbožne ideologije – poručio je Amfilohije.

On je kazao da se od Nedelje svih svetih molebani za spas svetinja, za pomirenje, za bratsku ljubav i slogu nastavljaju u hramovima i crkvama širom Crne Gore.

– To od mene narod traži i ja sam dužan da ih ispoštujem – dodao je Amfilohije.

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas/Vijesti.me)