ALEKSANDAR VUČIĆ: “Bićemo prvi u Evropi”

Foto: Printscreen/RTS

“Ove godine bićemo prvi. Za to su zaslužni građani, koji su 2014/15/16. prolazili kroz teške mere”, rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija u poslednjih nekoliko godina bila među prvih pet zemalja po stopi rasta.

Predsednik je rekao da je Srbija ekonomski, ovu krizu dočekala čvrsto na nogama, da ćemo nastaviti tim tempom, i biti i jedna od najboljih zemalja u celom svetu.

Naveo je da prve procene pokazuju da će Francuska u prvom kvartalu zabeležiti minus 5,2 odsto rasta, Španija minus 4,1 odsto, Italija minus 4,8 odsto, a Srbija plus pet odsto rasta.

Dr Stevanović: Priča sa koronom nije gotova, ovo je samo PREDAH

Kako je rekao, ukoliko bismo uspeli da sačuvamo zemlju od eventualnog novog talasa epidemije, ako se svi budu ponašali ozbiljno i odgovorno, sigurno nećemo imati negativan rast ove godine, što će, kaže, biti garancija da ćemo biti najuspešniji u celoj Evropi.

“Strukturno dobro stojimo i sa svim ekonomskim merama, verujem da ćemo mnogo moći da uradimo”, rekao je Vučić.

Dodao je da veruje da Srbija i drugi kvartal može da završi bez minusa, ili sa minimalnim minusom u privrednom rastu, iako su, podsetio je, procene išle i na minus sedam ili minus osam odsto.

Srbiji je ponuđeno počasno mesto na Šangaj Expo, velikom godišnjem Međunarodnom sajmu izvoza, u novembru ove godine, rekao je predsednik Vučić.

Kina se, istakao je, ubrzano približava trećem mestu na listi najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, a u kratkom vremenu biće i u konkurenciji sa Nemačkom, koja je najveći spoljnotrgovinski partner naše zemlje.

U prilog tome, izneo je podatke da je prošle godine zabeležena najveća spoljnotrgovinska razmena sa Kinom u visini od 2,8 milijarde dolara, što je 25 odsto više nego 2018. godine.

Te, 2018. godine je, kaže, zabeležen četiri puta veći rast u odnosu na 2012. godinu.

“U prva tri meseca ove godine imamo uvećanje u odnosu na najbolju, 2019. godinu, za čak 237 odsto”, naglasio je Vučić posle razgovora sa kineskom ambasadorkom Čen Bo.

Vučić je preneo i da je Srbiji ponuđeno počasno mesto na Šangaj Expo, velikom godišnjem Međunarodnom sajmu izvoza, u novembru ove godine.

“Srbija je to prihvatila i uvereni smo da ćemo na najbolji način moći da predstavimo zemlju”, rekao je Vučić.

Takođe, naveo je da je sa kineskom ambasadorkom razgovarao o tekućim infrastrukturnim projektima, industriji, i ponovo izrazio zahvalnost HBIS-u i Ziđinu, koji kaže, odlično rade, a Ziđin “drži istok Srbije”.

“Razgovarali smo kako da dodatno osnažimo odnose i kako da ekonomski dalje razvijamo svoje”, rekao je Vučić.

NESTOROVIĆ: Gladovanje naših predaka je jako povoljno po nas

Najavio je i da će uskoro biti održana video konferencija između nacionalih koordinatora u okviru saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope “17+1”.

Vučić je rekao da će na toj konferenciji učestvovati, u “zdravstvenom delu” i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, jer je, kaže, oblast zdravstva sada od najvećeg značaja i interesa i Evrope i Kine.

 

(Dnevne.rs/Tanjug)