ALBANCI KRŠE ZAKON KOJI JE USVOJILA SKUPŠTINA TZV. KOSOVA: Bageri na 400 metara od Visokih Dečana!

Dečani

Foto: Printscreen/youtube

Eparhija raško-prizrenska SPC saopštila je povodom početka radova na magistralnom putu Dečani – Plav da Vlada Kosova ugrožava manastir Visoki Dečani.

Episkop raško-prizrenski Teodosije obavestio je predstavnike Evropske unije, OEBS-a i KFOR-a da je kosovska vlada započela nezakonite radove na magistralnom putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani.

U saopštenju Eparhije raško-prizrenske navodi se da je izgradnja ovakvih puteva u zaštićenim zonama najstrože zabranjena zakonom o Specijalnim zaštićenim zonama koje je usvojila Skupština Kosova, navodi „Radio Kontakt plus“.

PROMENE NA POLITIČKOJ SCENI: Posle Malog u Vladu ulazi i Gojkovićeva, ali jedan dobro poznati političar će biti najveće IZNENAĐENJE (INFO)

Osim toga, oni ističu „da kršenje ovoga zakona, pored upornog odbijanja registracije dečanske zemlje po odluci Ustavnog suda Kosova od pre dve godine, predstavlja još jedan flagrantan primer institucionalnog bezakonja koji se sprovodi od strane kosovskih institucija”.

„Zaštićenu zonu danas su posetili i predstavnici OEBS-ovog monitoring tima i evidentirali štetu koja se nanosi radom bagera i uništavanjem prirodne sredine prostora koji, pored toga što je zaštićena zona pripada i Nacionalnom parku Prokletije“, piše „Radio Kontakt plus“

O putu Dečani — Plav razgovarano je više puta na sednicama Komisije za zaštićene zone koju čine najviši predstavnici EU kancelarije na Kosovu, Misije OEBS-a, kosovski ministri prostornog planiranja i kulture, kao i episkop raško-prizrenski, podsećaju iz Eparhije.

Inicijativa za izgradnju magistralnog puta je zaustavljena 2014. godine kada je tadašnji premijer Kosova Hašim Tači otvorio početak radova na zaobilaznici koja ide oko zaštićene zone manastira.

NAPOKON DOBRA VEST ZA VOZAČE: Usvojene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, ovo će vas posebno obradovati!

Eparhija raško-prizrenska je redovno naglašavala da crkva nije protiv gradnje puteva, ali da „izgradnja magistralnog puta neposredno pored najznačajnijeg Uneskovog spomenika svetske kulturne baštine na ovom prostoru predstavlja ne samo kršenje postojećeg zakona, već anticivilizacijski čin koji će naneti veliku štetu manastiru Visoki Dečani“.

„Put će dovesti do povećanja saobraćaja, prolaska teških vozila, dodatnog zagađenja i buke koji će prostoru oko manastira kao jednoj od retko sačuvanih oaza mira i tišine naneti nepopravljivu štetu“, navode iz Eparhije.

POVEĆANJE PENZIJA: Sa 32.000 na 35.000, sa 60.000 na 65.331, dinara, a evo koliko će primati ostali (TABELA)

Izgradnja obilaznice je počela i svečano otvorena uz prisustvo gradonačelnika Dečana i Plava, ali radovi su ubrzo zaustavljeni i inicijativu za gradnju puta pored manastira krajem prošle godine obnovio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

(Dnevne.rs/Izvor: b92.net)