ALARMANTNI PODACI: Najsmrtonosniji rak u Srbiji za 27% se povećao po broju obolelih od 1999.godine (INFO)

rak

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv raka pluća, a Srbija je na drugom mestu u Evropi po broju novoobolelih od te bolesti. Karcinom pluća je vodeći uzrok smrtnosti od karcinoma u svetu i najčešća maligna bolest kod muškaraca, posle karcinoma prostate, saopštilo je Respiratorno udruženje Srbije.

Samo u periodu od 1999. do 2009. godine u Srbiji je zabeležen porast broja obolelih od raka pluća za 27 odsto, a od raka pluća u proseku godišnje oboli gotovo 6.000, a umre 4.600 osoba.

SRBI ODGOVORILI SPLIĆANINU KOJI JE OSTAVIO PORUKU NA AUTU: Ove reči su mu uputili (FOTO)

Respiratorno udruženje Srbije, kao strukovno udruženje pulmologa, uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta pokrenulo je veliku kampanju “Živi život punim plućima”.

[adsenseyu5]

Ona ima za cilj da podigne svest o značaju prevencije i rane dijagnostike najučestalijeg raka današnjice u Srbiji i svetu.

– Želimo kao struka da pozovemo i mobilišemo širu društvenu zajednicu, kako bi svi zajedno podigli svest javnosti o raku pluća kao najčešćem i najsmrtonosnijem obliku raka u Srbiji – kaže prof. dr Dragana Jovanović, a navodi se u saopštenju.

Carinik na aerodromu “Nikola Tesla” zamolio KINEZA da otvori prtljag: Odmah je zvao POJAČANJE ugledavši 30.000 parčića gume (FOTO)

Ona kaže da se prevencijom i ranom dijagnostikom može smanjiti sumorna statistiku, a pušenje je glavni rizik za nastanak raka pluća i ono je odgovorno za pojavu bolesti kod približno 90 odsto muškaraca i 80 odsto žena.

– Iz tog razloga želimo da ukažemo da je karcinom pluća jedini karcinom koji možemo prevenirati jednostavnim prestankom pušenja – naglasila je Jovanović i dodala da su šanse za uspešno izlečenje decenijama imali samo pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koji su operisani.

                                                                                        [adsenseyu1]

Pojašnjava da se poslednjih 15 godina situacija drastično menja pojavom molekularne-biološke terapije i najnovije imunološke terapije

– Danas smo svedoci brzog razvoja imunološke terapije različitih malignih bolesti, koja predstavlja pravu revoluciju u lečenju karcinoma, pa tako i karcinoma pluća.

“PUKAO SI OD MUKE!” Lavina odgovora Glogovcu zbog prozivanja Cece Ražnatović (FOTO)

Sa imunoterapijom u značajnom procentu beleže se odlični rezultati, kao što su dugotrajna delimična ili potpuna povlačenja metastatskih tumora – naglasila je ona.

Pojašnjava da lekovi ne deluju na tumor, već direktno na imunski sistem organizma tako što prekidaju blokadu imunskog odgovora koju tumor izaziva i pojačavaju odblokirani imunski odgovor organizma na tumor kojim se ubijaju tumorske ćelije.

rak

Foto: pixabay

Jovanović se nada da će ta grupa lekova, kao i drugi lekovi, uskoro biti dostupni preko zdravstvenog osiguranja i za pacijente Srbije.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor:Alo)

[adsenseyu2]