6 mališana iz Alibunara u toku noći smešteno u Ustanovu za nezbrinutu decu

muka

Foto: RTS

BEOGRAD – Deci iz Alibunara noćas je obezbeđen smeštaj. Šestoro dece, koja žive sama u Kozjaku kod Alibunara, tokom noći su smeštena u odgovarajuću ustanovu za nezbrinutu decu u Vojvodini.

Deca koja žive bez oca i majke u Kozjaku zajedno su tokom noći prebačeni u odgovarajuću ustanovu na teritoriji Vojvodine. Oni su dobro i svi su na istom mestu, nisu razdvojeni, nezvanično saznaje RTS.

Trebalo bi da nadležne službe tokom dana provere njihovo zdravstveno stanje. Još nema zvanične potvrde ovih informacija.

Šestoro dece živelo je samo i brinulo se samo o sebi pošto ih je majka napustila a otac je u zatvoru.

Nakon toga, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević zatražio je od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, da hitno dostavi informacije o slučaju.

“NISU GLADNI, DESI SE DAN, DVA, KAO KOD SVAKOG” Majka šestoro dece koja su ostavljena da ŽIVE SAMA kod Alibunara izjavila da ih je “redovno obilazila”

Takođe je naložilo republičkoj inspekciji socijalne zaštite da izvrši uvid u rad Centra za socijalni rad u Alibunaru. Zatim je i zaštitnik građana Zoran Pašalić, na osnovu saznanja iz medija, pokrenuo postupak kontrole rada Centra za socijalni rad Alibunar.

Zbog hitnosti slučaja, Centru je dao rok od 15 dana da izvesti o svom radu.

Republički i pokrajinski ombudsman zajedno rade na ovom slučaju zbog teške situacije u kojoj se deca nalaze, ali i zbog preplitanja nadležnosti na ovom slučaju. Stručni nadzor pokazaće ko je napravio propust u ovom slučaju.

     

(Dnevne.rs/Izvor: RTS)