10 ovlašćenja koja ima KOMUNALNA POLICIJA po novom zakonu

policija

Foto: Novosti.rs /srbija danass/printskrin

Koja ovlašćenja Komunalna policija ima na ulicama glavnog grada, polemika je koja se godinama vodila, a koja se ponovo zahuhtala, nakon usvajanja novog Zakona o Komunalnoj miliciji.

O nadležnostima se raspravlja još od 2010. godine, kada je ona prvi put i uvedena. Sada ima sličan naziv, ali i ovlašćenja, koja se ogledaju u pre svega, nadležnostima iz oblasti komunalne delatnosti, zaštite životne sredine, ljudi i dobara.

Prema Zakonu o komunalnoj miliciji, njeni pripadnici imaju sledeća ovlašćenja:

  • Upozorenje
  • Usmeno naređenje
  • Provera identiteta
  • Dovođenje
  • Zaustavljanje i pregled lica, predmeta i vozila
  • Privremeno oduzimanje predmeta
  • Audio i video snimanje
  • Upotreba sredstva prinude
  • Prikupljanje obaveštenja
  • Druga ovlašćenja u skladu sa zakonom

Komunalni milicajac ima pravo da upozori lice koje svojim ponašanjem, delovanjem ili propuštenjem određene radnje može da naruši zakon, a upozorenje se može dati usmeno, pismeno ili putem sredstva javnog informisanja.

TRAGEDIJA U INĐIJI: Izbo komšiju po vratu nasred ulice

Oni imaju pravo i na usmeno naređenje kojim se izdaje obavezno uputstvo i zabrane, a imaju pravo i na proveru identiteta, odnosno da zatraže isprave. Pre provere identiteta komunalni milicionar dužan je da upozna lice sa razlozima provere njegovog identiteta.

Pripadnici Komunalne milicije ovlašćeni su i za zaustavljanje vozila zatečenog u kršenju propisa iz njenog delokruga, kao i pregled vozila, lica i predmeta koji se u njemu nalaze. Oni imaju pravo i na privremeno oduzimanje predmeta koji je pribavljen, upotrebljen ili nastao kršenjem propisa iz delokruga Komunalne milicije, za sta je dužan da izda potvrdu o privremeno oduzetom predmetu.

Komunalna milicija vrši audio i video snimanje javnog mesta, radi obavljanja komunalno-milicijskih poslova, korišćenjem opreme za video akustičke snimke i fotografisanje.

Fizička snaga, sredstva za vezivanje, raspršivač sa nadražujućim dejstvom i službena palica, sredstva su prinude koje komunalni milicajci imaju pravo da upotrebe samo ako u obavljanju poslova na drugi način od sebe ili drugog ne može da odbije istovremeni protivpravni napad, radi savladavanja otpora, odnosno sprečavanja pokušaja bekstva.

ZBOG SRSPKE PESME SVADBA U CRNOJ GORI PRETVORILA SE U PAKAO: Tašta je triput naručila, svekar poludeo, pa pravio haos dok su mladu odvodili

Komunalni milicionar može prikupljati obaveštenja, podatke i informacije od lica za koje se osnovano pretpostavlja da raspolaže istim, u cilju otkrivanja prekršaja i njihovih učinilaca izdavanja prekršajnog naloga i za obavljanje drugih poslova Komunalne milicije, usmenim putem na mestu prekršaja ili naknadno, pisanim putem, u skladu sa zakonom.

Pored ovih, opštih, komunalnim milicajcima omogućen je i rad u civilu, ali isključivo po pismenom nalogu načelnika Komunalne milicije.

Pripadnici ovog organa mogu da napišu i prekršajni nalog.

       

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: Blic.rs, Marko Radonjić)