ZAVRŠILA U HITNOJ: Devojčica iz Beograda 4 noći IGRALA IGRICE I DOBILA NAPAD

igrice

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Produženi zimski raspust može da bude i prilično opasan, posebno za starije đake, o čemu svedoči poslednji slučaj koji je zabeležen tokom vikenda.

– Poseban utisak ostavio je jedan relativno svež događaj. Naime, neka deca su očigledno zamenila dan za noć što može da ostavi dosta posledica.

-Za vikend je jedna devojčica od 17,5 godina danju spavala, a noću je sa drugaricom igrala igrice i gledala filmove na mobilnom telefonu. Posle četiri dana to je rezultiralo konvulzivnim napadom – rekla je dr Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći.

Konvulzije predstavljaju iznenadne napade snažnog, nekontrolisanog grčenja mišića, često praćenog gubitkom svesti. I mogu biti posledica nekog oblika epilepsije.

MASAKR U GNJILANU – EVO JE POLICAJKA KOJA JE POBILA CELU PORODICU: Presudila roditeljima, dvojici braće pa sebi! (FOTO)

– To još ne znači da je reč o epilepsiji, mora da se odradi čitava dijagnostika. Međutim, postoji danas i termin TV epilepsija, napadi uzrokovani video igricama. U svakom slučaju roditelji moraju da obrate pažnju koliko vremena deca provode za kompjuterom, televizijom, mobilnim telefonima… .- dodala je dr Ivana Stefanović.

Broj zavisnika od video-igrica raste iz godine u godinu, starosna granica je sve niža, a na lečenje kod psihologa dolaze čak i trogodišnjaci.

– Jedan od najekstremnijih slučajeva sa kojima sam se susreo je bio momak koji dve godine nije izašao iz kuće jer je igrao igrice.

TRAGEDIJA! Mladi srpski fudbaler PREMINUO na treningu

-Ova zavisnost se ne razlikuje suštinski od patološkog kockanja, a smatram da se može staviti rame uz rame sa heroinskom zavisnošću”, objasnio je Milan Radovanović, psihološki savetnik.

     

(Dnevne.rs/Izvor: RTS, Blic)