ZATVARA SE VRTIĆ U ZEMUNU U KOME JE JUČE PREMINULO DETE?

deca

Foto ilustracija: Dnevne.rs/Pixabay

Prosvetna inspekcija koja je danas u vanrednom nadzoru kontrolisala privatni vrtić “Ivin vozić” u kome je juče preminula jednogodišnja devojčica utvrdila je niz nepravilnosti u radu ovog vrtića, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Prema rečima Gaka, inspekcija je nakon nesrećnog slučaja otišla u vanrednu kontrolu ovog vrtića i utvrdila da nije imao zaposlenu medicinsku sestru na preventivi, iako je to zakonska obaveza.

Takođe, utvrđeno je da je dete primljeno bez potvrde lekara da može u kolektiv, odnosno boravilo je u vrtiću bez zdravstvenog kartona, te da je krenulo u ovu predškolsku ustanovu pre napunjenih godinu dana života, iako u tom objektu ne postoji mlečna kuhinja, što je obaveza ukoliko se primaju deca mlađu od tog uzrasta.

PROČITAJTE JOŠ: HOROR: Statista iz HIT SERIJE “Južni vetar” upao na žurku, IZVUKAO NOŽ I POČEO DA UBADA DEVOJKU KAO POMAHNITAO (FOTO)

Na sve to, dve vaspitačice rade bez licence i mentora što je zakonska obaveza u tom slučaju.

Ovo su krupne nepravilnosti koje su poražavajuće. Jasna su pravila za boravak dece kako u državnim tako i u privatnim vrtićima i svi moraju da ih poštuju.

Ovo ne znači da ovi propusti imaju uticaja na jučerašnji ishod, to je posao obducenata i tužilaštva i njih ćemo sačekati za konačne zaključke ali je upozorenje za sve privatne vrtiće da ne smeju imati sve zakonom zahtevano samo prilikom verifikacije i tokom inspekcijskih kontrola”, rekao je Gak.

On je istakao da će nakon zapisnika inspektora Sekretarijat uputiti Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporuku da se vrtić “Ivin vozić” privremeno zatvori.

PROČITAJTE JOŠ: POZNATI GLUMAC SE PESNIČIO U TRAMVAJU ZBOG MASKE: Ljudi ih razdvajali! (VIDEO)

“Sada je na nadležnim institucijama dalje utvrđivanje svih činjenica u vezi sa ovim slučajem. Ozbiljnost ovog sektora koji se bavi decom, pre svega mora da se ogleda u velikoj odgovornosti koju svi vlasnici privatnih vrtića moraju shvatiti ozbiljno”, zaključio je Gak.

 

(Dnevne.rs/Kurir.rs)

Be the first to comment on "ZATVARA SE VRTIĆ U ZEMUNU U KOME JE JUČE PREMINULO DETE?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*