VRHUNAC EPIDEMIJE: Ovaj dan je ključan za sve građane Srbije

virus

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Da ne bi bilo naglog daljeg rasta, iako se kroz neki dan očekuje da broj potvrđenih slučajeva “bukne”, uvedeno je vanredno stanje o čemu će se postepeno saznavati u predstojećim danima.

– Obično je druga nedelja kritična, 15. dan kada kreće da skače broj. Molim vas, dajte da slušamo naša stručna lica. Nemojte slušati mene ili predsednika, već struku. I mi smo je slušali. Važno je da ovo pobedimo zajedno – rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da se u koordinaciji predstavnika struke, kako je rekla “nevidljivih” medicinskih radnika, i predstavnika države, otkrivanjem prvog, a potom svih narednih zaraženih, desetog dana stiglo do broja od 48 potvrđenih slučajeva obolevanja od virusa Covid-19.

Da ne bi bilo naglog daljeg rasta, iako se kroz neki dan očekuje da broj potvrđenih slučajeva “bukne”, uvedeno je vanredno stanje o čemu će se postepeno saznavati u predstojećim danima.

Premijerka je objasnila da to znači da su granice Srbije od večeras su zatvorene osim za diplomate, strane državljane s boravišnom dozvolom i srpske državljane koji se vraćaju iz inostranstva.

Ona je rekla da se ne može zabraniti građanima da se kreću, ali da je vanredno stanje i da je najjača moguća preporuka svim građanima da sede kod kuće i budu u samoizolaciji. Ponovila je da u koliko god meri je moguće, ljudi treba da budu u samoizolaciji, bez okupljanja, poseta i izlazaka iz kuće bez preke potrebe.

Za lica starija od 65 godina i danas je vlada još jednom usvojila preporuku da ovo shvate krajnje ozbiljno, da ne izlaze iz kuća. Mi ćemo organizovati dodatne telefonske linije. Organizovaćemo se da starijim sugrađanima budemo na raspolaganju, da donosimo namirnice, uradimo sve što treba da uradimo da oni budu zaštićeni – rekla je premijerka.

DRVO, PROZOR, PAMETNI TELEFONI.. Evo gde se najduže zadržava korona!

Ko dolazi iz inostranstva ide u izolaciju
Od danas, obaveza je srpskih državljana koji dolaze iz inostranstva da odu u samoizolaciju 14 dana, a iz oni koji dolaze iz područja žarišta 28 dana, rekla je Brnabićeva i istakla da nema više izuzetaka.

Ona je rekla da su kazne ako se prekrše ove mere do tri godine zatvora.

   

(Dnevne.rs/Srbija Danas)