Vlasnik kluba ispred kog su ubili Stefana protiv kraćeg radnog vremena

kafić

Foto: Facebook/ Club Brodolom, Stefan Filić

Vlasnik kluba “Brodolom” Srđan Milenković iz Velike Plane ocenio je da predlog o skraćenju radnog vremena poguban za omladinu iz tog mesta, kao i da nije fer da ugostitelji plate ceh nakon ubistva koje je potreslo celu Srbiju. Ubijeni Stefan Filić (18), kako podseća, žrtva je tragedije ispred ugostiteljskog objekta, a nakon što je sahranjen pokrenula se polemika o tome kako sprečiti slične kobne ishode.

Utom je organizovana sednica Saveta po hitnom postupku na kojoj je predsednik opštine Smederevska Palanka predložio skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata i to petkom i subotom od 6.00 do ponoći, ostalim danima do 23 sata. Noćni klubovi radili bi od 21.00 do 2 sata posle ponoći. Članovi Saveta jednoglasno su prihvatili tu inicijativu, a predlog je upućen članovima Opštinskog veća na razmatranje.

Ipak, Milenković se pita da li to znači da oni koji nisu povezani sa zločinom treba da ispaštaju. Najpre tvrdi da se omladina na taj način neće vratiti kućama u vreme koje je predviđeno za izlazak, te da će ostati na javnim površinama, bez ikakve kontrole, a na kakvima se već desila tuča sa kobnim krajem. To su parkovi, školska dvorišta, igališta, mračna mesta… Za razliku od pobrojanih lokacija, u njegovom klubu, daje za primer, postoji redarska služba, koja, tvrdi Milenković, po zakonu ne bi smela da interveniše van kluba.

Zatim, pita se i da li bi ta subota, predviđena za izlak i opuštanje treba da bude uskraćena svoj omladini.

MAJKA IH NAPUSTILA, OTAC JE U ZATVORU: Stevan (15) radi najteže poslove da prehrani 5 mlađih sestara, sami su i gladni

–  Žalosno je što je jedan dečak izgubio život. Mladi kao mladi imaju potrebu za izlascima i za provodom. U svakom gradu u Srbiji, svuda je isto u Evropi i svetu, imaju taj jedan dan, subotu. Neosporno je da izlaze kasno, oko ponoći – kaže za Telegraf.rs dodajući da bi mera za skraćivanjem radnog vremena ugostiteljskih objekata imala smisla ako bi to bila odluka na nivou države, te da bi se ovako rizikovao njihov odlazak u 50km udaljena mesta u okolini u potrazi za neskraćenim provodom.

Na kraju, pita se da li to što je neko izašao u grad, pa počinio zločin znači da “kola treba da se slome” na ugostitelju. Zbog čega, postavlja pitanje, umesto toga ne bi bio pooštren rad nadležnih institucija koji treba da očuvaju mir.

– Ako ne mogu da te kazne kao maloletnika, što roditelja ne pošalju u zatvor na 10 dana? – izgovara pobrajajući brojne moguće povode: od napada na drugo dete, nastavnika ili na njega, kao na ugostitelja.

Mada je “čovek sa terena”, ne stručnjak u oblasti vaspitanja, ocenjuje i kao posmatrač i kao roditelj, da je problem izvan zidova ugostiteljskih objekata.

ZVAO ME SVETI VASILIJE, MORAM SE ODAZVATI! Otac Predrag pešači iz Velike Plane ka Ostrogu! (VIDEO)

– Izgubili smo kontrolu nad decom. Porodica više nema uticaja. Data im je sva moć. Roditelji im ne mogu ništa, u školi mogu da se ponašaju kako hoće. Na ulici pred policijom: ‘Ko si ti, ko ti j**e mater, ne možeš mi ništa’. Onda se ode u tužilaštvo sa nekim prekršajnim i krivičnim prijavama, plati se neka svota novca u humanitarne svrhe. Roditelji, naravno, plate. I onda idemo sve ispočetka – navodi svoje viđenje stvari sa 35-godišnjim iskustvom u ugostiteljstvu i 28 godina u istom klubu u kojem, navodi, godinama nije bilo nijednog incidenta.

Sa žaljenjem se seća i detalja iz noći 1. na 2. februar kada je kamera snimila tuču na 30-ak metara ispred objekta.

– Sreli su se ispred kluba, krenuli su zajedno i posle 30-ak metara došlo je do tuče. Od početka tuče do dolaska policije prošlo je 50 sekundi. Možete misliti šta se desilo za 50 sekundi – navodi šta je video.

Svestan je toga i da se omladina prepušta iskušenjima u izlasku, te da piju, a da ima i onih koji su pod dejstvom opijata.

– Piju, piju. Velika Plana je grad relativno siromašan, bez neke privrede, bez kriminala. Postoji ulično nasilje. Problem je što se mladi pre izlaska okupljaju u kući. Popiju po litar rakije, to je činjenično stanje, i onda izađu. Roditelji spajaju kraj sa krajem. Nisu planski klubovi kao beogradski! Neko ko potroši dve, tri hiljade to je plafon. Nema niko da potroši 500 evra. Mnogi dođu na piće ili dva.

Nekad se desi da se eventualno ukrade telefon, pa moram da prijavim krađu, ali to su pojedinačni slučajevi, po pet u godinu dana – objašnjava kakvo je stanje na “terenu”.

Kamere objekta za koji je, napomnje – po propisima, obnovio dozvolu u decembru prošle godine, snimile su krvavi pir. Snimak je predat Ministarstvu unutrašnjih poslova, misli da ga nisu videli ni roditelji nastradalog dečaka. Ipak, bio je u kontaktu sa njima, dok je još u onih 30 sati, koliko je Stefan proveo u komi, imalo nade da će se probuditi. Roditelji ga, kako nam je rekao, ne krive.

– Saosećam sa svima. Niko od roditelja ne želi da isprati dete da se provede i da mu ga sutradan vrate u kovčegu. Niko ni od roditelja ne poželi da mu dete bude sutra ubica – rekao nam je.

       

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)