UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA PLAĆENO 90.000 EVRA: Kadri Veselji pomogao ubici, trag vodi i do Tačija?!

Kosovo

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Telegraf

Ubistvo lidera GI SDP Olivera Ivanovića izveo je plaćenik iz inostranstva uz potpunu logističku podršku pripadnika kosovske tajne “policije” ŠIK, kojom je rukovodio Kadri Veselji. Za tu akciju je plaćeno 90.000 evra, koje su prethodno, i to baš uoči ubistva Ivanovića, na račun Veseljijeve Demokratske partije Kosova (DPK) uplatili jedan od najmoćnijih šefova organizovanog kriminala na Balkanu Ismet Osmani, zvani Curi, i njegov partner Nezedin Zeka, zvani Ljulji, piše nedeljnik Ekspres pozivajući se na izvor upućen u istragu srpskih bezbednosnih službi.

Novac je uplaćen preko računa jedne od firmi koja je pod kontrolom ŠIK i navodno je rasformirana, ali praktično i dalje postoji.

Srpske službe, piše list, sumnjaju da je upravo taj novac iskorišćen za plaćanje ubistva Ivanovića. Ubeđeni su i da je Osmani, iako blizak Veseljiju i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, uhapšen 21. maja jer su prištinske vlasti posumnjale da sarađuje sa srpskim inspektorima u istrazi atentata.

Naime, istragu ubistva vodi Priština, ali i srpske službe, kojima je prva sumnjiva informacija bila uplata od 90.000 evra na račun Veseljijevog DPK.

Trag tog novca srpske inspektore doveo je do Osmanija i Zeke.

– Njih dvojica imaju više od 300 kladionica na KiM, u Austriji, Češkoj i Slovačkoj. Osmani se bavi i švercom narkotika, oružja i organizovanjem prostitucije, a u vreme OVK bio je finansijer Tačija. Poslednjih godina blizak je Veseljiju, kome on i Zeka plaćaju reket za vođenje poslova na KiM. I uplata od 90.000 evra uoči atentata na Ivanovića je bila deo tog reketa, ali je taj novac iskorišćen za plaćanje organizacije ubistva Ivanovića – kazao je izvor.

Osmani i Zeka su se tako srpskim službama nametnuli kao ključni za istragu. Inspektore je zanimalo jesu li znali za šta daju novac, jer bi svaki dalji trag mogao da dovede do identifikacije plaćenog ubice.

VUČIĆ OBRADOVAO ZAJEČARCE: Stiže nova fabrika, od januara zapošljavanje 2.000 radnika u gradu na Timoku

Bivši operativac DB Božidar Spasić kaže da politička ubistva, kakvo je Ivanovićevo, uvek budu u organizaciji tajnih službi, što je na Kosmetu ŠIK, čiji je idejni tvorac i vođa Veselji:

– Na KiM oni sve kontrolišu, ni muva ne može da im prođe. Sve ukazuje, naročito imajući u vidu iznesene podatke, da je Veselji (in)direktno umešan u atentat. Verovatno i njegova desna ruka Džavit Haljitaj.

         

(Dnevne.rs/Srbija Danas.com/Izvor: Kurir)