U 31. GODINI JE TRAGIČNO PREMINULA: JEZIVA SUDBINA SRPSKE GLUMICE IZ FILMA “LEPA SELA LEPO GORE”, KOJA JE IZGUBILA ŽIVOT NA VRHUNCU KARIJERE! (FOTO)

bata

Foto: Printscreen/youtube/printskrin-espreso

Glumice Vere Dedović Miljković setićete se kad vam pomenemo jednu od najpotresnijih scena iz danas već kultnog filma Srđana Dragojevića, “Lepa sela lepo gore”.

OVO JE ĆERKA MILKE FORCAN: OD NEKADA NAJMOĆNIJE ŽENE U SRBIJI NASLEDILA JE LEPOTU I TALENAT (FOTO)

Igrala je učiteljicu, koju upoznajemo kao mladu i šarmantnu ženu, ali nam ostaje u sećanju po sceni u kojoj ulazi tunel prekrivena krvlju i u užasnom stanju, a junaci filma ne mogu da se dogovore ko će pucati u nju, jer sumnjaju da nosi eksploziv.

Vera je devedesetih godina ostvarila nekoliko zapaženih uloga po kojima ju je zapamtila domaća publika. Snimila je TV drame: Ljubav, ženidba i udadba, Želja zvana tramvaj i Stari vruskavac, kao i serije “Srećni ljudi” i “Gore dole”.

Karijeru joj je obeležila debitantska filmska rola – kada joj je 1996. godine reditelj Srđan Dragojević poverio jednu od glavnih ženskih uloga u filmu “Lepa sela lepo gore”.

Bila je nominovana je za Nagradu Pere Dobrinovića (Novi Sad) za Čekajući Godoa i za film Lepa sela lepo gore na Filmskim susretima u Nišu.

Vera je dobila izuzetno pozitivne kritike za ulogu učiteljice u ovom filmu, ali nije stigla da ostvari još veće uspehe.

glumica

VERA DEDOVIĆ • SCREENSHOT YOUTUBE / YOUTUBE

Njena karijera je prerano prekinuta kada je obolela od raka, a njeno poslednje pojavljivanje na filmskom platnu bio je film “Senke uspomena”.

Borbu sa opakom bolešću izgubila je 19. decembra 2000. godine. Kada je preminula imala je samo 31 godinu, a iza sebe je ostavila supruga Borisa i ćerku Mašu.

– Plenila je modernošću glume. Retki su mladi sposobni da utru put modernoj glumi, koriste nove pristupe i nova sredstva, a Vera je imala nešto inovatorsko u svom radu.

Ostaće tajna koliko je u tome bilo racionalnog… Ona je ne teoretisnjem već praksom pokazivala stav prema modernom pozorištu… likovima je davala prosto bezobraznu dozu pitkosti…

glumica

VERA DEDOVIĆ • SCREENSHOT YOUTUBE / YOUTUBE

Deo tajne u svojim ostvarenjima je nesumnjivo što je istinski volela likove koje je igrala i publiku pred sobom – rekao je nakon Verine smrti režiser Boro Drašković.

NIKAD JE NE BISTE PREPOZNALI: Ova LEPOTICA je danas POZNATA SRPSKA POLITIČARKA! (FOTO)

(Dnevne.rs /Izvor: pulsonline.rs)