TUGA DO NEBA: Preminula beba iz Vrčina! (INFO)

Banja

Foto: Dnevne.rs

Devojčica iz Vrčina B.D. uzrasta 12,5 meseci koju su juče majka i vaspitačica dovele u Dom zdravlja jer nisu mogle da je probude, preminula je danas u 16.15 na Odeljenju intenzivne nege u Pedijatrijskoj klinici.

Danas je beba u dva navrata reanimirana.”Tokom današnjeg dana zbog srčanog zastoja u dva navrata beba je reanimirana”, navodi se u saopštenju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić”.

A sve je počelo juče oko 12,15 časova u Domu zdravlja u Vrčinu, kada je majka, u pratnji vaspitačice, uletela noseći malu devojčicu u rukama, pomodrelih usana koja nije davala znake života.

Njeno vraćanje u život i transport do Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta trajalo je oko 17 minuta, gde su lekari preuzeli dete i nastavili reanimaciju.

Kako se saznaje, devojčica nikad nije bolovola od težih bolesti, niti je bilo šta nagoveštavalo da ovako nešto može da se desi.

Nebojša Blagojević, direktor Doma zdravlja u Grockoj, a kojem pripada ambulanta u Vrčinu, kaže za “Blic” da je sve počelo juče, između 12,10 i 12,15 časova.

– Naša ambulanta je vrlo blizu vrtića, na oko pet minuta hoda. Dete je na rukama donela majka, u pratnji vaspitačice. Od informacija smo imali da devojčicu nisu mogli da probude iz sna.

Usne su joj bile modre, a pokazivala je znakove oduzetosti tela. To je samo po sebi bilo dovoljno alarmantno da se hitno pristupi reanimaciji na Odeljenju pedijatrije – opisuje za dr Blagojević.

CRNO VAVEDENJE U SRBIJI: Mrtva beba pronađena u beogradskom naselju Mirijevo

Prema njegovim rečima, odmah su svi lekari Doma zdravlja otrčali na pedijatriju i učestvovali u spasavanju života te devojčice.- Istovremeno, alarmirali smo službu Hitne pomoći iz Grocke, Kaluđerice i Beograda. Više ekipa krenulo je ka nama, a najbrža je bila ona iz Grocke.

Odmah su preuzeli dete i nastavili proces reanimacije u kolima. Pratili su vitalne funkcije devojčice, odmah je bila prikačena na kiseonik, a lekari su uspeli nekoliko puta u kolima da joj vrate srčanu radnju, koja je prestajala – priča taj doktor i dodaje da od prijema deteta u vrčinsku ambulantu, pa do nastavka reanimacije u Institutu za majku i dete prošlo oko 17 minuta.

– Dete smo primili oko 12.15, a ono je u Institut stiglo malo pre 13 časova. U pitanju je put dug oko 30 kilometra, ali niko o tome nije mislio jer se sve suviše brzo dešavalo – naveo je dr Nebojša Blagojević. Istraga o celom ovom slučaju nije pokrenuta iako je policija bila na licu mesta, jer nije bilo elemenata koji bi ukazivali na eventualno krivično delo.

(Dnevne.s /Alo /Izvor: Blic)