“Sela sam na WC šolju i videla da bebi kreće da izlazi glava…” Ispovest majke KOJA JE BEBU BACILA U KONTEJNER!

tragedija

Foto: Fejsbuk, pixabay

Mirjaninu bebu u kontejneru tog jutra pronašao je komšija koji je začuo čudne zvuke.

– Porodila sam se sama. Spavala sam u dnevnoj sobi kada su krenuli bolovi. Bilo je oko 6 sati ujutro. Otišla sam do toaleta, sela na WC šolju i videla da bebi kreće da izlazi glava. Medicinska sam sestra pa sam znala sama da odradim porođaj…

Ovim rečima, skoro dva meseca nakon svog postupka, priča Mirjana G. (33) majka koja je svoju tek rođenu bebu stavila u plastičnu kesu i bacila u kontejner u blizini zgrade u kojoj živi.

Mirjaninu bebu u kontejneru tog jutra pronašao je komšija koji je začuo čudne zvuke. Mislio je da je neko bacio mače u kontejner. Šokirao se kada je otvorio kesu i u njoj video bebu. Mirjana je ubrzo uhapšena, priznala je delo i prema prvoj optužnici bila je optužena za teško ubistvo u pokušaju za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora.

Iako joj se nakon hapšenja na teret stavljalo krivično delo teško ubistvo u pokušaju, psihijatrijsko veštačenje kojem je podvrgnuta utvrdilo je da je u trenutku nakon porođaja imala “poremećaj izazvan porođajem”

Samim tim, predmet je dodeljen Drugom osnovnom tužilaštvu koje je protiv nje podnelo optužni akt kojim se Mirjana G. tereti za “pokušaj ubistva deteta pri porođaju” za koje je zaprećena kazna zatvora do pet godina.

OTKRIVEN MOTIV MONSTRUOZNOG UBISTVA U ZEMUNU: Mučili muškarca i bacili ga u Dunav zbog žene?!

– Veštaci su naveli da je to poremećaj koji se javlja kod pojedinih žena odmah nakon porođaja i to samo u tom trenutku. Veštačenjem je takođe utvrđeno da je na javljanje ovog poremećaja kod ove žene uticalo tri faktora: psihološki, fizički i socijalni koji se odnosio na njeno okruženje i strah kako će njena okolina reagovati kada bude videla da je dobila dete – kaže izvor upoznat sa slučajem.

Njoj je u međuvremenu ukinut pritvor, koji joj je bio određen nakon hapšenja, pa se sada brani sa slobode.

Mirjana G: Uplašila sam se da je dete mrtvo

Majka koja je ostavila svoje tek rođeno dete tvrdi da je mislila da je tog dana rodila mrtvo dete.

– Moja greška je što nisam presekla pupčanu vrpcu pa dete nije zaplakalo. Uplašila sam se da je mrtvo. Oči su mu bile zatvorene i bilo je modro. Bio me je strah da u stanu imam mrtvu bebu i da mi se otac i sin ne probude – ispričala je Mirjana.

– Ipak sam mu ja majka – kaže ona.

Kako dodaje, pred sudom “ne planira da se brani”.

– Uradila sam nešto najodvratnije u životu i prihvatam kaznu. Sve se dogodilo u par sekundi i ne mogu da kažem da sam tad razmišljala. Posle pola sata sam shvatila šta sam uradila to jutro. Nisam htela da pričam ništa pred sinom, htela sam da izađem da vidim šta se dešava sa bebom, ali onda sam odlučila da to uradim kasnije. Kada sam sa sinom krenula u šetnju prošli smo pored kontejnera, pogledala sam ali nisam videla ništa. Kesu sam stavila na vrh, a tada je više nije bilo – ispričala je ona i dodala da je trudnoću krila od svih, i to joj je lako polazilo od ruke jer je imala mali stomak, a njen otac nije obraćao pažnju što se ugojila.

Preti joj pet godina zatvora

Mirjana je danas optužena za znatno lakše krivično delo od teškog ubistva u pokušaju, pošto je veštačenje ustanovilo da je patila od postporođajne depresije.

kontejner

Foto: Instant Google street view

Protiv nje je optužni predlog sudu podnelo Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu koje je slučaj preuzelo od Višeg javnog tužilaštva.

Optužnim predlogom od 13. septembra Mirjana G. se tereti za krivično delo “pokušaj ubistva deteta pri porođaju”, za koje je zaprećena do pet godina zatvora, rečeno je u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu.

U narednom periodu sud bi trebalo da zakaže početak suđenja.

Krivično delo “ubistvo deteta pri porođaju” u zakonu glasi: “Majka koja liši života svoje dete za vreme porođaja ili neposredno posle porođaja, dok kod nje traje poremećaj izazvan porođajem”.

Mirjana je inače na saslušanju u tužilaštvu priznala da je bebu ostavila i iznela svoje razloge za takav postupak.

Komšija pronašao bebu u kontejneru

Kako se sumnja ona je dete rodila u stanu bez lekarske pomoći, a potom stavila u plastičnu kesu i ubacila u kontejner u blizini stana u naselju Žarkovo.

Bebu je u plastičnoj kesi u kontejneru pronašao penzioner Slobodan Cvetković, dok je šetao svog psa

heroj

Heroj koji je pronašao bebuFoto: Facebook/Silly Telly

– U prvom trenutku pomislio sam da je neka mačka upala u kontejner. Počeo sam da pomeram đubre ne bi li je pronašao i oslobodio, a onda sam ugledao zatvorenu kesu iz koje se taj zvuk čuo. Otvorio sam je u ugledao bebu, tek rođenu, bila je još sva krvava – vidno uznemiren ispričao je ovaj penzioner.

Beba je potom smeštena u dečiju kliniku u Tiršovoj. Nakon što se oporavila i ojačala, beba je data u hraniteljsku porodicu koja i dalje brine o njoj. Bebu je nedavno obišao i ministar Zoran Đorđević koji je rekao da je beba “zdrava i dobro”.

Inače, Mirjana G. već ima jednog sina od sedam godina i nije socijalno ugrožena. Živi u zajednici sa svojim ocem i oboje su zaposleni.

Policiju do majke doveo račun iz prodavnice

Račun iz prodavnice koji se nalazio u kesi u koju je Mirjana G. stavila svoju tek rođenu bebu i potom je ostavila u kontejneru, bio je ključni trag koji je policiju odveo do majke deteta.

Naime, Mirjanin otac je u nedelju posle podne pazario jogurt u obližnjem marketu i doneo ga u stan u kesi sa sve računom unutra. Mirjana se bez nadzora lekara, porodila narednog jutra, dok su njen otac i sedmogodišnji sin spavali, zatim je bebu stavila u kesu i ostavila je u kontejner koji se nalazi u blizini zgrade u Žarkovu u kojoj stanuju. Kada je beba pronađena i policija stigla na lice mesta u kesi, u kojoj se nalazio mališan, pronađen je račun iz prodavnice. Policajci su se odmah uputili tamo i vraćajući unazad snimak sa sigurnosnih kamera iz marketa i uz pomoć radnika iste, uspeli su da pronađu čoveka koji je pazario jogurt – Mirjaninog oca.

SAMO ĆE MAJKE RAZUMETI: DANICA MAKSIMOVIĆ IZAZVALA LAVINU REAKCIJA PRIZNANJEM O SINU!

Tako su policijski službenici uspeli da lociraju majku tek rođenog dečaka koja je svojim nesavesnim činom šokirala javnost.

Prijatelji uhapšene majke rekli su da je Mirjanin otac kobnog jutra video tačkice krvi na podu kod kupatila, ali da mu je ćerka rekla da je dobila ciklus i da se “vrati u sobu dok ona to počisti”.

Nesrećni čovek, ne sluteći ništa, vratio se u sobu, a uveče tog dana kada je policija zakucala na vrata i saznao šta se dogodilo.

Mirjana je na saslušanju nakon nekoliko sati ispitivanja priznala da se porodila sama u stanu i da je svoju tek rođenu bebu stavila u kesu, a potom u kontejner.

     

(Dnevne.rs/Izvor: Blic.rs)