PRVI REZULTATI ISTRAGE u slučaju Dušanke Banjac! Otkriveno šta se desilo na privatnoj klinici u Beogradu

darko

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Dušanka Banjac (72) iz Sremčice, koja je preminula u utorak prilikom pregleda kolonoskopije u privatnoj ordinaciji “Dr Nestorov” u Beogradu, na svoju odgovornost primila je anesteziju pošto je potpisala saglasnost pre pregleda.

Prema prvim rezultatima istrage, potvrđena su pisanja medija da je nesrećna žena svojom voljom dobila analgosedaciju, odnosno blaži tip anestezije kojom se pacijent uz pomoć određenih lekova drži u prirodnom snu.

Potvrđena su pisanja da je nesrećna žena svojom voljom dobila analgosedaciju. Još nije utvrđeno ko će krivično odgovarati za smrt pacijentkinje. Celokupan slučaj biće razrešen kada stignu rezultati obdukcije tela.

– Prema dosadašnjim saznanjima pregled kolonoskopije prošao je bez komplikacija, a smrt je nastupila nakon buđenja pacijentkinje iz anestezije. Zbog njenog lošeg zdravstvenog stanja i godina pacijentkinji nije data totalna anestezija, već blaži tip anestezije kojom se pacijent uz pomoć određenih lekova drži u prirodnom snu. Ali, svakako, i za tu vrstu anestetika Dušanka je morala da potpiše saglasnost kako to pravilo nalaže i da prihvati sve uslove, ali i moguće komplikacije koje anestezija nosi sa sobom. Svakako, za sada se ne može ništa precizno govoriti niti tvrditi da li ima krivične odgovornosti samih lekara iz ordinacije, jer obudukcioni nalaz još nije gotov. Prve rezultate očekujemo kroz par dana. To će biti od ključnog značaja za istragu i dalje delovanje nadležnih u Tužilaštvu – kaže izvor.

Snažna poruka mladić iz Zadra koji je prepravio grafit “ubi Srbina”: “Nisu autorima problem ni Srbi, ni ustaše, ni partizani”

Ministarstvo je zabranilo rad ordinacije zbog obavljanja delatnosti koja nije u skladu sa rešenjem ministarstva.

Podsetimo, nakon ovog smrtnog slučaja Ministarstvo zdravlja sprovelo je inspekcijski nadzor i utvrdilo niz nepravilnosti u radu ordinacije “Dr Nestorov”. Zbog kršenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti ovoj ordinaciji je odmah zabranjen rad.

– Zabranjuje se ordinaciji opšte medicine u Beogradu rad zbog obavljanja delatnosti koja nije u skladu sa rešenjem ministarstva, nedostatka kadrova, opreme i sredstava za rad, kao i obavljanja medicinskih postupaka i usluga suprotno rešenju ministarstva – ističu u resornom ministarstvu.

     

(Dnevne.rs/Srbija Danas.com/Izvor: Informer)