Profil UBICE ZA VOLANOM na srpskim drumovima: Ima do 25 godina, vozi audi ili BMW i koristi drogu!

policija

Foto: privatna-arhiva

Često budu u teško alkoholisanom stanju, a u poslednje vreme je i mnogo njih pod uticajem narkotika, kaže kapetan Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije

Još jedna u nizu tragedija izazvanih bahatom vožnjom desila se 4. januara, kada je mladić N. S. (19) iz Beograda velikom brzinom „audijem“ na trotoaru u Bulevaru Medijana u Nišu i ubio oca troje maloletne dece Dejana Ilića (48) i dečaka Andreja Prekljušaja (12).

Prema rečima Kurirovog izvora iz istrage, „audi“ sa čak 250 konjskih snaga se po pljusku navodno kretao brzinom od 180 km/h i proklizao po vlažnom kolovozu, skrenuo na trotoar i izazvao tragediju.

Nažalost, ovakvi slučajevi nisu retkost na srpskim putevima, a kapetan policije Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije MUP Srbije otkriva za Kurir da je najveća brzina koja je skoro zabeležena na srpskim putevima – 254,1 km/h, a kojom je vozio turski državljanin na auto-putu Beograd – Novi Sad.

PROČITAJTE JOŠ: UMRLA DOKTORKA SONJA RAKOČEVIĆ: Posle jednomesečne i teške borbe izgubila bitku sa koronom u 48. godini (FOTO)

– Tokom noći saobraćajna policija u poslednje vreme najviše zaustavlja mlade ljude koji nasilnički voze brze i jake automobile. Nasilnička vožnja je najopasniji, najteži i najstrože sankcionisani prekršaj u saobraćaju, a u prvih 11 meseci 2020. imali smo 1.600 takvih prekršaja, dok ih je 2019. bilo 2.000 – kazao je Radenković:

– Kod prekoračenja brzine zastupljena su uglavnom skuplja i jača vozila, kao što su „audi“ ili BMW… Ti vozači po pravilu imaju do 25 godina, često budu u teško alkoholisanom stanju, a u poslednje vreme je i mnogo njih pod uticajem psihoaktivnih supstanci. Naravno da ne voze svi mladi tako.

Radenković dodaje da preko dana nema pravila što se tiče uzrasta i vrste vozila kada se prave prekršaji:

– Kada je reč o alkoholu, tu možete videti i vozače skupih automobila, ali i one na traktoru i biciklu. Na licu mesta možemo da testiramo i da li je neko pod uticajem psihoaktivnih supstanci, jer svaki presretač ima uređaj koji meri prisustvo sedam najčešćih droga.

auto

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, u redovnim patrolama saobraćajaca u najvećem broju slučajeva iz reda nasilničke vožnje prekršaj je potpuna alkoholisanost vozača, a kada je reč o presretačima, ubedljivo najčešće su u pitanju prekoračenja brzine.

NEKI OD TEŠKIH SLUČAJEVA NASILNIČKE VOŽNJE

4. januara 2021. u Nišu je mladi N. S (19) velikom brzinom“audijem“ uleteo po kiši na trotoar i ubio dvoje ljudi, a veruje se da se kretao brzinom oko 180 km/h

3. novembra 2020. oko jedan sat iza ponoći, na auto-putu Beograd-Niš zaustavljen je vozač „audija Q7“ koji se kretao brzinom 241 km/h sa 1,01 promilom alkohola u krvi. Te iste večeri ovaj vozač je oko 21.30 bio zaustavljen nakon što je išao brzinom 165,8km/h u mestu gde je ograničenje 80, što ne spada po zakonu u red nasilničke vožnje, pa nije bilo osnova da se tada isključi iz saobraćaja

PROČITAJTE JOŠ DEČAK MI JE UMRO PRED OČIMA: Potresna ispovest čoveka koji je preživeo horor na Bulevaru Medijana u Nišu

11. novembra 2020. zaustavljen je vozač star 21 godinu koji je vozio je BMW serije 3 brzinom 167,3 km/h na mestu gde je ograničenje 80 km/h, nije stao na znak policije i prošao je na dva crvena svetla. Kada je zaustavljen, utvrđeno je da je u stanju teške alkoholisanosti i pod dejstvom kokaina

 

(Dnevne.rs/Kurir.rs)