Pretučen Lazar (12) u školi, završio na hirurgiji: Dečak koji ga je pretukao dobio kaznu – 4 iz vladanja!

batine

Foto: privatna arhiva

Vršnjačko nasilje je, nažalost, postalo svakodnevnica. Veći broj dece, doživeo je ili dugo proživljava zlostavljanje. Neki će zbog toga imati traume od kojih će se, lakše ili teže, oporaviti. Možda… Lazar (12) jedan je od njih. On je u školi u Sremskoj Palanci pretučen od strane svog vršnjaka, a povrede su bile takve da je “završio” kod hirurga.

– Moj Lazar (12) je od drugog šestaka dobio strašne batine. To se desilo 14. marta na času fizičkog. Primio je gol i onda je počelo vređanje. Zatim je prebijen. U tom trenutku nastavnika nigde nije bilo, jer su deca igrala fudbal u dvorištu. Lazar je pobegao sa časa, došao je kući i tad je izgledao kao da su ga udarila kola – započela je razgovor za Telegraf.rs, majka Katarina Tič.

Potresena žena je sa detetom otišla u školu kako bi razgovarala sa razrednom. U hodniku je srela direktorku škole, Draganu Ristić, koja joj je rekla da je učiteljica otišla, a kako kaže majka, kad je videla Lazara pitala ga je šta se desilo. Katarina je objasnila stravičan događaj koji se odigrao nasred časa.

– Direktorka mi je rekla da ga vodim kod lekara, što sam i učinila. Lazara je pregledao ortoped i hirurg i utvrdili su da ima kontuziju rebara, otvorenu kontuziju kolena i površinske povrede glave – ispričala je Katarina.

Lazara je pregledao ortoped i hirurg i utvrdili su da ima kontuziju rebara, otvorenu kontuziju kolena i površinske povrede glave Foto: Privatna arhiva

Iz bolnice su pozvali policiju i prijavljeno je nasilje.

– Tražili su mi da dođem u stanicu i da dam izjavu. Kad sam zbrinula svoje dete, to sam i uradila. Međutim, čim sam pomenula prezime dečaka, koji je zlostavljao moje dete, tražili su mi da potpišem izjavu da se Lazar sam povredio. Radi se o tome, da je dečak koji je pretukao moje dete, sin nekog uticajnog, ne znam tačno – istakla je majka.

TRAMPOV GENERAL PORUČIO: Srbe je trebalo da gazimo svim sredstvima

POLICIJA SE NE BAVI PRESTUPNICIMA MLAĐIM OD 14 GODINA

Ova tvrdnja majke zvuči neobično, imajući u vidu da policija ne može da postupa u slučajevima kada prestupnici imaju manje od 14 goodina.

– Policiju su o navedenom događaju obavestili lekari iz Opšte bolnice, u koju je dečak primljen. Policijski službenici odmah su upućeni u bolnicu i preduzeli su sve mere i radnje iz svoje nadležnosti. Policija je o svemu odmah obavestila nadležno Više javno tužilaštvo za maloletnike u Smederevu, koje se izjasnilo da nema elemenata krivičnog dela, budući da se radi o deci, koja su s obzirom na uzrast po zakonu krivično neodgovorna, te da se dalje postupanje nastavi na nivou škole. Nakon toga, policija je o svemu obavestila školu, kao i Centar za socijalni rad, koji su nadležni za postupanje u ovakvim slučajevima – kažu u policiji.

Sagovornica priča da je odmah pozvala direktorku i pitala da li to treba da uradi zbog škole. Dobila je odgovor da to ne čini i objašnjeno joj je da nije važno ko je čije dete. Katarina je zatim napisala izjavu u kojoj je navela šta se tačno desilo.

SASTANAK POVODOM VRŠNJAČKOG NASILJA

Zbog vršnjačkog nasilja koje se dogodilo u školi, zakazan je sastanak za 19. mart. Kako je ispričala majka, na njemu je trebalo da prisustvuju pripadnici policije, predstavnik Centra za socijalni rad.

– Dan pred dogovoreni sastanak, otac dečaka, koji je maltretirao mog Lazara, pozvan je na razgovor. Nakon toga se sve završilo na jednoj maloj opomeni i četvorci iz vladanja. Sastanak je sutradan održan, ali na njemu nije bilo policije niti bilo koga iz Centra za socijalni rad. Na njemu je prisustvovao psiholog i na moje insistiranje i direktorka – napominje sagovornica.

Na Katarinino pitanje, zašto sastanak nije održan prema dogovoru, objašnjeno joj je da dete pre toga nije bilo problematično, ali da će videti na sledećem nastavničkom veću da mu se ocena iz vladanja smanji na trojku.

PROIZVODNI BUM U SRBIJI: S ovom VOĆKOM zarađujete 5.000 EVRA MESEČNO

– Trebalo je i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da bude obavešteno, međutim, cela priča se promenila nakon što je u školu došao otac deteta koji je tukao Lazara. Inače, napominjem, da je taj dečak samo sat kasnije prebio i dete koje ima cerebralnu paralizu – ističe za Telegraf.rs, majka zlostavljanog dečaka, Katarina Tič.

Vršnjačko nasilje je, nažalost, postalo svakodnevnica Foto: Privatna arhiva

ODGOVOR DIREKTORKE ŠKOLE

Dragana Ristić, direktorka Osnovne škole “Heroj Ivan Muker” je istakla da proces vezan za nasilje u školi nije završen i da se situacija nije okončala četvorkom iz vladanja.

– Disciplinski postupak je u toku, obavešteno je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zasedao je tim za bezbednost i obaveštena je školska uprava. Pored svega ovog uzete su i izjave đaka svedoka. Određen je drugi nivo nasilja – objasnila je za Telegraf.rs direktorka Osnovne škole.

ODGOVOR MINISTARSTVA PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA

Na pitanje, da li je njihovom Ministarstvu prijavljeno vršnjačko nasilje, koje se odigralo u Osnovnoj školi “Heroj Ivan Muker”, do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor pet dana.

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs, Ivana Vlajković/[email protected])