POSETIO BALKAN: Ubica sa Novog Zelanda obišao Hrvatsku, Crnu Goru i Bugarsku (FOTO)

terorizam

FOTO: TANJUG/AP

– Napadač koji je danas na Novom Zelandu otpočeo krvavi pir ranije je posetio Balkan, prošao je kroz Srbiju, Rumuniju i Crnu Goru 2016, a dve godine kasnije je bio u Bugarskoj kao turista – rekao je glavni bugarski tužilac Sotir Cacarov na konferenciji za medije koja je održana po okončanju sastanka sa informativnim službama te zemlje, a povodom napada koji se dogodio u Krajstčerču, gradu na Novom Zelandu.

On je predočio da se vrši provera lokacija u kojima je noćio Australijanac, napomenuvši da su uglavnom bile u pitanju gostionice i manji smeštaji, a ne veliki hoteli. Takođe, ispituje se i da li je imao kontakta i koliko sa državljanima Bugarske.

– Još čekamo informacije sa Novog Zelanda jer oni sada vrše provere Tatarova, pa ćemo nakon toga da vršimo dalja proveravanja. Svakako, on je letom iz Dubaija sleteo 9. novembra prošle godine na aerodrom u Sofiji, a narednog dana je iznajmio automobil kojim je obišao Sofiju, Drjanovo, Pleven, Veliko Tarnovo, Blagoevgrad, Kazanlak, Bansko i Bačkovo.

Za bukurešt je otišao 15. novembra, a iz Rumunije je iotišao u Mađarsku – objasnio je Cacarov.

Rekao je da se sada zadatak bugarskih zvaničnika sastoji iz dva dela, odnosno da će s jedne strane morati da uspostave potpunu razmenu informacija sa glavnom istragom koja se obavlja na Novom Zelandu: “Apsolutno ćemo sve podatke do kojih dođemo vezano za njegov boravak i kontakte da prosledimo njima”, a sa druge strane moraju da saznaju sve što mogu vezano za lokacije na kojima je boravio, kao i za šta ih je koristio i sa kim je kontaktirao.

kontakt

Foto: printskrin

– Ono što se u ovoj fazi može reći jeste da nema dokaza o terorističkoj vezi sa našom teritorijom. U verziji koja je predočena njegovo putovanje u Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru, kao i njegov dolazak ovde, uglavnom je vezano za posete istorijskim lokalitetima. Postoji stalna veza sa istragom u Novom Zelandu i Australiji – dodao je tužilac, piše bugarski “Trud“.

Bugarski tužilac izrazio je nadu da će se istragom utvrditi da li su Tarantove tvrdnje tačne ili ne, javio je britanski “Dejli mejl”.

U napadima u džamijama El Nur i Linvud u Krajstčerču poginulo je 49 ljudi, dok je više desetina njih ranjeno.

Policija je privela četiri osobe, među njima i dvadesetosmogodišnjeg Taranta, koji je preuzeo odgovornost za napad.

(Dnevne.rs /Blic: Izvor:  Srna , Trud.bg)