PORODICA U OČAJU: Došli smo na odmor da uživamo, a sad Milu vraćamo u sanduku

tuga

Porodica Janković, Foto: Facebook

Devojčica je odjednom počela da se guši i u roku od nekoliko minuta je poplavela, priča za Kurir njen otac Miroslav Janković iz Rume nakon tragedije na Vlasinskom jezeru.

Došli smo na odmor da uživamo s decom dve nedelje, a eto sad Milu vraćamo u sanduku – drhtavim glasom kaže za Kurir Miroslav Janković, otac dvogodišnje devojčice koja je preminula u Zdravstvenom centru Surdulica, nakon što joj je pozlilo i počela da se guši u hotelu na Vlasinskom jezeru.

Miroslav kaže da je sa suprugom i devojčicama bliznakinjama Milom i Lenom prošle subote došao na odmor u Vranje kod supruginih rođaka.

– U četvrtak ujutru smo stigli u hotel na Vlasinskom jezeru gde smo imali uplaćen apartman. Pošto smo se smestili, otišli smo na ručak, a onda smo se vratili u sobu da se odmaramo. Beba se osećala dobro, osim što joj je prethodna dva-tri dana curio nosić. Primetili smo i da je malo malaksala. Nismo joj davali nikakve lekove osim što smo joj brisali nosić. Ona i njena sestra bliznakinja su prevremeno rođene u 36. nedelji, ali osim sitnih prehlada nisu imale nikakve zdravstvene probleme – priča Miroslav.

foto: Facebook

Kad je malenoj Mili u četvrtak oko osam sati uveče pozlilo, otac je po pomoć otrčao na recepciju hotela, odakle je osoblje restorana pozvalo Dom zdravlja u Crnoj Travi, ali se ispostavilo da oni nemaju adekvatno sanitetsko vozilo, a jedini dežurni lekar nije smeo da napušta ordinaciju.

– Kad su iz ZC Surdulica rekli da nemaju vozilo, oko pola devet supruga je s Milom krenula kombijem ka bolnici, a ja sam ostao s Lenom u sobi. Nisam bio ni sa kim od lekara u kontaktu i ne mogu nikoga da krivim. Dete je još u sobi počelo da se guši i poplavelo u roku od nekoliko minuta, ali davala je znake života. Kad je lekarska ekipa iz ZC Surdulica krenula prema nama, za 12 minuta su stigli do pola puta i sreli se s vozilom u kom je bila supruga s detetom. Lekari su pokušali sve što su mogli, ali je Mila već bila umrla – kroz uzdah priča Miroslav i dodaje da je njegova supruga Biljana potpuno utučena.

TRAGEDIJA NA AUTO-PUTU KOD ALEKSINCA: Nemački državljanin kolima pregazio ženu i usmrtio je na licu mesta

– Prvi rezultati obdukcije su pokazali da se Mila ugušila od vode u plućima, a ostale analize neće biti gotove još za 15 dana. Ona je u hladnjači i ako uspemo sve da organizujemo, sahrana će najverovatnije biti u ponedeljak u Rumi – kaže Miroslav.

Sestra bliznakinja ima upalu pluća
Miroslav kaže da se trenutno nalazi s drugom ćerkicom Lenom, sestrom bliznakinjom preminule Mile, u bolnici u Vranju jer su je lekari zadržali zbog upale pluća.

– Odveli smo drugu bebu na pregled u Vranje i ispostavilo se da je zakačila neki virus i da ima upalu pluća. Ostao sam s njom u bolnici, a supruga je u kući kod svoje familije, jer je potpuno slomljena ovom tragedijom koja nas je zadesila – kaže Miroslav.

Zlatibor Lončar: Ispitaćemo reakciju Hitne pomoći

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će do kraja biti ispitana reakcija Službe hitne pomoći u slučaju smrti dvogodišnje devojčice kojoj je pozlilo na Vlasinskom jezeru.
– Hitna pomoć je krenula iz Surdulice i našli su se na pola puta. Pokušali su sve mere reanimacije, ali nije uspelo. Sačekaćemo rezultate obdukcije, samo molim za malo strpljenja – rekao je Lončar i dodao da taj slučaj pokazuje koliko je bilo loše uvođenje decentralizacije u zdravstvu, zbog koje se u konkretnom primeru ne zna da li je za intervenciju nadležan dom zdravlja u Surdulici ili u Vlasotincu, i najavio da će zato od 1. januara svi domovi zdravlja preći “na nivo republike”.

POMAHNITALOG SRBINA JEDVA SAVLADALI Nožem jurio porodicu na šetalištu, urlao i pretio da će da ih IZBODE

ZC Surdulica: Lekari preduzeli sve što su mogli

Dr Dragan Kitanović, direktor Zdravstvenog centra Surdulica, kaže za Kurir da je njihova ekipa Hitne pomoći krenula po devojčicu čim su dobili poziv u četvrtak u 20 sati.
– Sanitet je bio opremljen svim neophodnim uređajima i kiseonikom. Lekar i sestra su preuzeli dete, koje je bilo bez srčane akcije i bez disanja, izuzetno bledo i nije davalo znake života. I pored toga lekar je primenio sve mere reanimacije, masažu srca, veštačko disanje, a i nakon toga je konstatovao smrt – kaže Kitanović i dodaje da je izveštaj dostavljen tužilaštvu, MUP i zdravstvenoj inspekciji.

       

(Dnevne.rs/Espreso.rs /Izvor: Kurir.rs / T. S.)