Otac mu je rekao da “mnogo skita”, pa je zgrabio nož i izbo ga 22 puta: Sada mu je kazna smanjena

ubistvo

Foto: Lična ariva

Aleksandar Marinković (22) iz aleksinačkog sela Glogovica osuđen je juče na 18 godina zatvora zbog teškog ubistva, jer je 10. januara 2016. godine u porodičnoj kući svirepo ubio svog oca Srđana (43)nanevši mu čak 22 uboda nožem.

Na ovaj način Viši sud u Nišu preinačio je svoju presudu od 3. jula prošle godine, kojom je Marinković bio osuđen na 19 godina robije jer je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu odluku i predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Marinkoviću je, s obzirom na to da u vreme izvršenja dela nije navršio 21 godinu, pretila maksimalna robija od 20 godina, ali mu je sud najpre izrekao zatvorsku kaznu od 19 godina, s obzirom na to da je veštačenje pokazalo da je zbog upotrebe alkohola bio u stanju smanjene uračunljivosti. Na ponovljenom suđenju, ponovno razmatrajući nalaz i mišljenje veštaka zatvorske bolnice u Beogradu, sudsko veće je ustanovilo da je Marinković bio u stanju bitno smanjene uračunljivosti što je zakonski osnov za ublažavanje kazne pa mu je skratilo boravak iza rešetaka za godinu dana.

Krvav pir usledio je posle veselja sa kojeg su se obojica vratili pijani Foto: Telegraf.rs

Kako je ustanovljeno tokom sudskog postupka, Aleksandar je sa ocem neposredno pre zločina bio na porodičnom veselju gde su se obojica napili. Nakon povratka kući, posvađali su se jer mu je Srđan zamerio da “mnogo skita”. Kad je nesrećni čovek krenuo do poljskog klozeta, sin ga je izbo “Rambo” nožem čije je nazubljeno sečivo dugačko čak 18 centimetara, zbog čega je Srđan preminuo na licu mesta.

IZVRŠITELJI OTIMAJU BEBI OD USTA: Zbog duga od 200 €, već 4 meseca majci dvoje dece uzimaju po 20.000 od plate

Marinković je priznao da je ubio oca, ali se branio navodnim seksualnim zlostavljanjem koje je trpeo od detinjstva. On je tvrdio da ga je otac, naročito kada je bio pijan, terao da ga oralno zadovoljava. Međutim, sud nije pronašao nijedan dokaz za ove njegove tvrdnje.

Aleksandar nije prisustvovao izricanju presude, a u sudnici su bile njegova majka i sestra. Sud mu je produžio pritvor u kojem se nalazi od 10. januara 2016. godine. Na presudu pravo žalbe u roku od 15 dana imaju i odbrana i tužilaštvo.

(Dnevne.rs/Izvor: D.K.,Telegraf.rs)