Novinarka Danka Nikolić umrla u Pragu – DOBITNICA JUGOSLOVENSKE NAGRADE ‘ZLATNO PERO’ (FOTO)

novinarka

Foto: printskrin

Danica Danka Nikolić rođena je u Beogradu 15. maja 1931. godine

Bila je arheolog po obrazovanju a novinarka po opredeljenju. Zavrsila je  i magistrirala arheologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Kratko vreme se bavila arheologijom i odlazila na iskopavanja, a onda se zaposlila u Kulturnoj rubrici Televizije Beograd.

PROČITAJTE JOŠ  TUGA Naša poznata glumica nije ni znala od čega boluje: ”Molila sam doktore da mi sačuvaju glas JA OD TOGA ŽIVIM” (FOTO)

Skoro 20 godina je bila filmski kriticar i izvestavala sa mnogih svetskih festivala. Dobitnica je jugoslovenske nagrade Zlatno pero da najbolju filmsku kritiku.Autorka je nagrađene televizijske drame Oglas koja je emitovana na Prvom programu televizije Beograd sa Batom Stojkovićem i Stevom Žigonom u glavnim ulogama.

U Televiziji Beograd radila je do 1993, godine, kada je otpuštena zajedno sa stotinama novinara i televizijskih radnika koji nisu hteli da služe Miloševićevom režimu.

Od 1995, godine živela je u Pragu i za beogradske novine izveštavala o kulturnim događajima u Češkoj. Objavila je ratnu prozu Pisma iz dva Sarajeva o knjigu tekstova o kulturnom životu Praga. Pre 3 godine prevela je “Bekstva” Jiržija Škvoreckog (Clio, Beograd 2017)

 

Dnevne.rs, AP Beta