Nadam se da će dete koje čekate biti bolje od mene: I najtvrđa srca lomi oproštajno pismo mališana (12) koji se ubio zbog loših ocena

tragedija

Foto: Facebook/Sandra Marković

Dvanaestogodišnji Nikola Marković iz jednog sela na jugu Srbije izvršio je juče samoubistvo pucajući sebi u usta iz očevog pištolja. Pored njegovog beživotnog tela pronađeno je oproštajno pismo upućeno roditeljima, kao i 15 evra. Kako saznajemo, dečak, koji je bio na samom početku života, je u pismu napisao da se na ovaj užasan korak odlučio jer nije mogao više da “podnese kritike zbog loših ocena”.

Šta se tačno dešavalo u glavi i duši dvanaestogodišnjaka, pa se odlučio na tako stravičan korak, verovatno nikada neće biti sasvim jasno. Međutim, u oproštajnom pismu dečak je, kako nezvanično saznajemo, napisao jako potresne reči:

– Ne mogu više da podnesem kritike zbog loših ocena. Sada više nećete imati koga da kritikujete... – napisao je dvanaestogodišnjak.

Kako saznajemo, u pismu je naveo i da se nada da će dete koje će njegova majka uskoro roditi “biti bolje nego on”.

– Nadam se da će vas on usrećiti i da će biti bolji nego ja – napisao je ovaj đak šestog razreda osnovne škole u oproštajnom pismu, saznaje “Blic”, a potom je dodao:

OD TUGE I PLAČA NE MOGU DA GOVORE: Sat vremena nakon ove fotografije s drugarima, Gojko je bio mrtav: “Mama, našli su ga. Nema ga više…” (FOTO)

– Nemam ništa više da vam ostavim, sem ušteđevine od 15 evra – napisao je on.

Dvanaestogodišnjak se ubio pucajući sebi u usta iz očevog pištolja. Ova nezapamćena tragedija dogodila se u porodičnoj kući na jugu Srbije, a otkrivena je kada je porodica pronašla dečakovo telo i pozvala lokalni Dom zdravlja da traži pomoć.

Mali Nikola, Foto: Facebook/Sandra Marković

Kako saznajemo, lekari su brzo stigli na lice mesta, međutim nisu mogli da urade ništa osim da konstatuju smrt deteta. Pored dečakovog beživotnog tela pronađeni su 15 evra i oproštajno pismo.

Pištolj ukrao od oca

Prema nezvaničnim informacijama, dečak se ubio pištoljem svog oca. Oružje je bilo zaključano u jednoj fioci, a on ju je obio i uzeo pištolj. Dečakova majka, koja je trudna, u vreme tragedije bila je kod komšija, dok je otac bio u nabavci drva.

Kako saznajemo, otac preminulog dečaka inače bavi se teškim fizičkim poslom. Dečak ima i mlađu sestru.

Meštani u šoku

Meštani ovog sela na jugu Srbije u šoku su nakon užasnog samoubistva dečaka na pragu života. Kako kažu, o njegovoj porodici imaju samo reči hvale.

Moj Gojko je sanjao da radi u Slovačkoj, a sad ga vraćaju u kovčegu: Potresna ispovest roditelja stradalog mladića

– Delovali su kao srećna porodica. Ništa nije ukazivalo na tragediju – rekla je za “Blic” jedna meštanka.

Meštani navode da se dečak sa ocem i majkom i mlađom sestrom nedavno doselio iz susednog sela gde su kupili imanje.

– To je mirno, dobro, pametno dete. Pa, gde zbog ocena da se ubiješ?! – ne može da se načudi jedan od komšija.

Telo dečaka još u kući

Obdukcija dečaka nije rađena, a njegovo telo ostalo je u kući, na mestu tragedije.

Psiholog: Deca depresiju ispoljavaju drugačije od odraslih

Kako je moguće da niko nije primetio da dečak pati i razmišlja da sebi oduzme život, za “Blic” objasnila je psiholog Marina Nedejin Simić. Ona je navela da se depresija kod dece i adolescenata često ne ispoljava na isti način kao kod odraslih.

– Teško je prepoznati depresiju kod dece jer su simptomi slični onima koji su inače karakteristični za period puberteta i adolescencije. Ono što tipično podrazumevamo pod znacima depresije: da je dete tužno i melanholično, vrlo često je, a posebno kod dečaka, zamenjeno agresijom i promenljivim raspoloženjem – objašnjava Nedejin Simić.

Ona je dodala postoje znaci na koje roditelji i bližnji treba da reaguju ako primete kod deteta.

Porodica Nešković potpuno slomljena zbog smrti blizanca (2) kom je virus oduzeo život: Dobili su ih teškom mukom, a sada i sestra ima grip (FOTO)

– Promena raspoloženja, agresivnost, tuga ili osećaj krivice. Važno je obratiti pažnju i da li je dete razvilo poremećaj spavanja – teško se uspavljuje, previše spava ili se budi rano – objašnjava psiholog i dodaje da ukoliko roditelji sumnjaju da im dete pati od depresije, treba da konsultuju stručnu osobu.

Takođe je, dodaje Nedejin Simić, značajno ako se primeti i promena u ishrani deteta.

– Najčešće to bude potpuni gubitak apetita, mada postoje i suprotni slučavi, poput prejedanja. Mi to nazivamo emotivna glad, koja se nadoknađuje hranom – objašnjava ona.

Psiholog savetuje da roditelji ili staratelji treba da konsultuju stručnu pomoć ako kod deteta postoji mogući okidač poput pada uspeha u školi, povlačenja u sebe ili problemi sa prijateljima i slično.

– U tim slučajevima postoje ciljani intervjui koji se rade sa decom. Najmlađi često nisu ni svesni da imaju problem, primećuju promene, ali ne znaju zbog čega je i kako došlo do tih promena – dodala je ona.

BEOGRAĐANKA IZMISLILA DA JE SILOVANA?! Nigerijac i Somalijac pušteni na slobodu!

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu

Ukoliko vam je potrebna pomoć, svakog dana možete pozvati volontere Centra “Srce” od 17 do 23 časa na broj telefona 0800-300-303 ili im se obratite mejlom na [email protected]

Volonteri razgovaraju s ljudima koji su usamljeni, uznemireni, povređeni, tužni, očajni, nesigurni..

(Dnevne.rs/Izvor: Blic.rs)