IGOR BULAT JE PREMINUO OD NAJPODMUKLIJE VRSTE RAKA: Ne zna se tačno kako se dobija, a kada pokaže simptome već je KASNO

bolest

Foto: orintscreen/youtube

Novinar Radio televizije Srbije Igor Bulat preminuo je u 48. godini nakon posledica teške bolesti.

Igor je imao opaku bolest jetre, odnosno rak malih žučnih puteva (holangiokarcinom) koji mu je dijagnostifikovan u decembru 2018. godine.

“Ovakve vrste raka su razlog zbog kojeg bi pacijenti trebalo redovno da se pregledaju. Uglavnom sve bolesti jetre, pa čak i rak jetre idu bez propratnih tegoba, a dok se bolest dijagnostikuje bude poprilično kasno”, kaže prof. dr Tamara Milovanović.

Igor Bulat je pokušao da se leči u inostranstvu, ali nažalost dok je dijagnoza postavljena bilo je već kasno.

“U pitanju je čovek koji nije imao nikakvo rizično ponašanje, a ovakva vrsta raka ni ne zavisi od alkohola, gojaznosti i drugih faktora”, nastavlja i dodaje da će “osoba koja otkrije kako se dobija dobiti Nobela”.

Bol pod desnim rebarnim lukom, žutilo kože i malaksalost ne smeju nikako da se ignorišu.

Detalji tragedije kod Žitišta: Dejan i Ljuba poginuli nakon što su se vraćali sa krštenja

“Pacijenti dođu na ultrazvuk sa ovim simptomima i urade propratne laboratorijske analize. Već se na ultrazvuku praktično vidi tumorska promena. Dalje mora da se uradi skener i biopsija jetre radi definitivne dijagnoze.”

Kako kaže prof. dr Milovanović, rak malih žučnih puteva je podmukla bolest koja odnosi i veliki broj mladih života. A da li se može uspešno lečiti?

“Nažalost, dosta loše. Onkologija se poprilično razvila od mojih studentskih dana. I dalje se ti tumori retko dijagnostikuju dovoljno rano da bi moglo da se pomogne. Obično pacijenti dođu kada je već kasno. Imamo mlade, zdrave i prave ljude koji potpuno slučajno imaju ovu dijagnozu i odlaze vrlo brzo”, ističe.

Da nešto nije u redu sa jetrom najbolje će pokazati ultrazvučni pregled koji se koristi za detekciju čvorova i test krvi u kojoj povišeni nivo alfafetoproteina može biti znak za uzbunu.

Koji su mogući simptomi raka jetre?

– neobjašnjiv gubitak telesne težine

– nemoć, umor

– gubitak apetita ili osećaj prepunjenosti nakon veoma malog obroka

– mučnina ili povraćanje

– groznica

– uvećana jetra koja se oseća kao masa prisutna ispod rebara sa desne strane

– uvećana slezina koja se oseća kao masa prisutna ispod rebara sa leve strane

– bol u trbuhu ili u blizini desne lopatice

– otok ili skupljanje tečnosti u trbuhu

– svrab

– žuta prebojenost kože i beonjača

“DA PREVALIM PREKO USTA DA IZGUBIH BRATA…” Potresna poruka Marka Bulata SLAMA DUŠU! (FOTO)

– vidljive proširene vene na prednjoj strani trbuha

U Vodiču orgnaizacije Anticacer Fund koji je urađen po smernicama Evropskog društva za onkologiju svi ovi simptomi mogu biti prouzrokovani i drugim stanjima ili se primećuju tek u uznapredovalom stadijumu raka jetre.

Profesorka Milovanović upozorava i da je masna bolest jetre sve češća među ljudima i može da izazove cirozu i hepatocelularni karcionom. Statistika je da će kod 1 do 2 odsto pacijanata napraviti komplikacije.

       

(Dnevne.rs/Izvor: telegraf.rs)