DŽELAT SA SEVERA BAČKE USKORO STIŽE U SRBIJU: Ubio je 14 osoba, među kojima su i deca (FOTO)

zatvor

Foto: wikipedia/hupres

Serijski ubica i bivši pripadnik Legije stranaca Marinko Magda (55) mogao bi uskoro da bude pušten iz mađarskog zatvora, navodi se u nezvaničnim informacijama mađarskih medija.

Magda je 1995. godine presudom mađarskog suda osuđen na kaznu doživotnog zatvora, uz mogućnost da bude pušten ranije. Ali, to ne znači da će Magda moći zaista da uživa u slobodi već da će biti izručen Srbiji u kojoj je osuđen na 40 godina za ubistva zbog kojih je prozvan srpski Džek Trbosek.

Ovaj dželat sa severa Bačke sa svojim eskadronom smrti krvavi pir je započeo u januaru 1994, a svi zločini su počinjeni iz koristoljublja. Među ubijenima je bilo i dece, iako Magda tvrdi da “gde je on bio, deca su ostajala”. Tačan broj žrtava nikad nije utvrđen, ali mediji navode da je bilo 14 žrtava.

STRAVIČNA NESREĆA KOD BEOGRADA: Radnici Hitne pomoći trčali po putu da spasu vozača kamiona (FOTO SA LICA MESTA)

SEJAO SMRT

U januaru 1994. godine sa saučesnicima je u jednoj noći ubio pet ljudi u Subotici. Masakr je tada počeo surovom likvidacijom tročlane porodice Petrić – Milana, Stane i njihovog desetogodišnjeg sina Daneta, a završio ga ubistvom bračnog para Josipa i Verice Agatić na Paliću.

Mađarska novinarka uradila je 2002. prvi intervju sa Magdom u zatvoru Foto: wikipedia/hupres

Posle četvoromesečnog rada policija je utvrdila da je Magda, sam ili u grupi, ubio i staricu Idu Feher u okolini Subotice. Ubrzo je uprljao ruke krvlju i u Mađarskoj, gde je 13. januara 1994. ubio četvoročlanu porodicu Balint – lokalnog poslastičara (42), njegovu suprugu od 42 godine i njihove sinove stare 10 i 16 godina.

Istim oružjem kojim je ubijena ova porodica ubijen je i bračni par Antal i Rozalija Horvat u Kečkemetu, u Mađarskoj, a u istom mestu je ubio i hrvatskog državljanina Dragutina Kujundžića, 20. decembra 1993. godine. Na dušu mu se stavlja i smrt Edite Orošhaze u Mađarskoj.

Uhapšen je u svom stanu u Mađarskoj 1994. godine. U Srbiji je njemu i još 11 okrivljenih suđeno u odsustvu. Izrečena mu je smrtna kazna, a kada je ona ukinuta, kazna je preinačena na 40 godina zatvora. U Budimpešti je krajem 1995. osuđen na doživotnu robiju.

GOLORUKI POLICAJAC SPREČIO VEĆU TRAGEDIJU: Mladić izboden srpom u Nišu jaukao: „Ubi me, ubi me“ (FOTO)

Jedan od najokrutnijih ubica sa ovih prostora služio je kaznu u najčuvanijem zatvoru u Mađarskoj, u Šatorajaujhelju, na granici sa Ukrajinom.

Marinko Magda kao vojnik JNA Foto: Privatna arhiva

Pre nekoliko godina je podneo zahtev mađarskim organima da ga isporuče Srbiji, uz obrazloženje da je spreman da svedoči na sudu i da se “sazna istina”.

Zoltan Bataj, sekretar za medije Apelacionog suda u Segedinu rekao je za lokalni portal da nije siguran da će osloboditi Magdu iz zatvora u Segedinu. Njegova kazna u Mađarskoj ističe 2019. godine, a dobio je još 200 dana zbog napada na stražara, pa će biti pušten početkom 2020. godine.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)