DVANAEST DUGIH GODINA: Srbija i dalje pamti osmoro mladih stradalih u POŽARU U “LAUNDŽU”

tragedija

Foto: youtube

Dvanaest dugih godina prošlo je od tragične smrti osmoro mladih Novosađana, koji su nastradali u vatrenoj stihiji kada je izbio požar u novosadskom kafiću “Laundž” u Zmaj Jovinoj Ulici. Ni više od deceniju kasnije Novi Sad ne zaboravlja grupu mladih, pa je tako na mestu pogibije, ispod spomen-ploče, danas položeno cveće.

Na desetine buketa šarenog cveća i danas je postavljeno u Zmaj Jovinoj ulici kod broja 8, tik ispod spomen-ploče koja broji osam imena koja će Novi Sad dugo pamtiti. To su: Branka Saković (1985), Milena Kolundžić (1985), brat i sestra Miloš i Mirjana Pekić (1989), Boris Bjekić (1989), Marija Gavrančić (1985), Dušica Kulaš (1985) i Vladan Dragović (1986).

Odmah iznad imena , na ploči je ispisan stih koji će dugo odzvanjati i sećati na tragične sudbine mladih: “Jer ste znali da niste stvoreni da biste nestali, već da duša besmrtna besmrtnu pesmu peva! Jer duša raste i kroz suze raste i u nadi raste i kada život ode!”

Tog kobnog 17. februara pre 12 godina, poktovlje kafića “Laundž” u Zmaj Jovinoj zahvatila je vatra koju je, po svemu sudeći, izazvao nezadovoljni gost koji je prethodno izbačen iz kafića.

To je bio Miloš Malešev, tada dvadesetogodišnji mladić, za kog se pisalo da se nakon izbacivanja besan vratio u kafić i zapalio jamboliju na stepeništu, koja je buknula.

Uprkos tome što su vatrogasci munjevitom brzinom stigli na lice mesta i započeli gašenje vatre, u kafiću je nastradalo sedmoro mladih, dok je troje prevezeno u bolnicu. Sutradan, povredama je podlegla još jedna osoba, pa se tako crni bilans poginulih povećao za jednog.

Za izazivanje požara u Laundžu osuđen je Miloš Malešev iz Novog Sada na 12 godina zatvora. Na osnovu Zakona o amnestiji 2012. godine Maleševu je smanjena kazna na devet godina zatvora. Suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan osuđeni su na po sedam godina, dok je zbog pomaganja u izazivanju požara na zatvorsku kaznu od dve godine osuđen i Bojan Kulačanin.

     

(Dnevne.rs/izvor: Novosti.rs)