Zvaničnik NATO: Ne podržavamo formiranje vojske Kosova

vojska

FOTO: PUBLIC DOMAIN / WIKIPEDIA

Stabilnost Zapadnog Balkana još nije obezbeđena, postoje izazovi i trvenja, i NATO u tom smislu želi da pomogne, kaže zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Dzejms Apaturaj.

– Region nije dvorište, ovo je jedna od soba našeg zajedničkog evropskog doma, i želimo da doprinesemo bezbednosti” – rekao je Apaturaj na Šestoj NATO nedelji u Beogradu.

On je naveo da je Zapadni Balkan oduvek bio region od strateškog značaja, da je politički značaj regiona porastao poslednjih godina, i da NATO želi da doda dodatnu energiju i podsticaj da bi zemlje regiona ostvarile svoje ciljeve, koji god da su.

– Neke zemlje žele da uđu u NATO, mi to podržavamo, neke ne žele. Srbija je jedna od njih, to poštujemo, ali želimo više praktične saradnje i više političkog dijaloga i razumevanja i zato ulažemo u to – rekao je Apaturaj.

On je istakao da NATO ne nameće ništa što bi bilo komplikacija njihovim partnerima.

HOROR U DISKOTECI U KRAGUJEVCU: Mladiću DRALI KOŽU S LEĐA, sekli tetive, a policajcu otkinuli deo UHA

– Mi ne namećemo zahtev da se bira istok i zapad, Rusija ili NATO, poštujemo neutralnost Srbije i srpski nesvrstani stav – rekao je Apaturaj.

Dodao je da NATO ima i druge nesvrstane partnere, poput Ssvedske i Finske, kao i Jermenije.

Savetodavna podrška za KBS

On je kazao i da u ovom trenutku NATO pruža savetodavnu podršku Kosovskim bezbednostnim snagama (KBS), a ne bilo kojoj potencijalnoj novoj vojsci. Upitan da li NATO podržava formiranje kosovske vojske, kao što su to više puta isticali albanski zvaničnici, Apaturaj je odgovorio: ne, to nije slučaj, dodajući da će Alijansa pratiti situaciju, s obzirom da kosovske vlasti najavljuju formiranje kosovske vojske.

– S obzirom da se kosovske vlasti kreću ka tome, onda je to nešto što ćemo morati veoma pažljivo da pratimo. Ako odluče da to urade, moraće da se vode razgovori unutar NATO o tome kakvu podršku ćemo nastaviti da pružamo Kosovu – rekao je Apaturaj za TV Prva.

Apaturaj je naveo da šta god da se desi na Kosovu u pogledu KBS, veoma je važno da se to uradi uz potpune konsultacije sa svim zajednicima na Kosovu.

Upitan da li bi, ukoliko bi se forimirala kosovska vojska, to značilo da bi ona preuzela sav sektor bezbednosti i šta bi bilo sa KFOR-om, Apaturaj je podsetio da KFOR ima mandat UN po rezuluciji 1244 i da će nastaviti da sprovodi taj mandat.

ON ŠTITI PREDSEDNIKA SRBIJE: Ispovest pripadnika “KOBRI” koji brine da Vučiću ne fali DLAKA S GLAVE!

– KFOR ima odgovornosti na Kosovu za bezbedno i sigurno okruženju, sada je treći u nizu koji reaguje na Kosovu, uz KBS i EULEKS. KFOR je treća linija sa veoma jasnim odgovornostima koje je dao Savet bezbednosti, a dok se te odgovornosti ne promene, sprovodiće ih – podvukao je Apaturaj.

Na pitanje ukoliko bi, hipotetički, Vojska Srbije bila primorana da zaštiti Srbe na Kosovu da li bi KFOR reagovao, Apaturaj smatra da ne bi trebalo spekulisati o hipotetičkim situacijama.

– Ono što je jasno je to da KFOR ima obavezu, opremljen je i odlično sporodi svoju obavezu pružanja zaštite svima na Kosovu – rekao je Apaturaj.

“Direktna linija” Vučić-Stoltenberg

Činjenicu da su posle poslednjih dogadjaja na Kosovu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg dogovorili direktnu liniju u vandrednim situacijama, Apaturaj je ocenio da postoji dobra veza komande između KFOR-a i Vojske Srbije, kao i da je generalni sekretar uvek na raspolaganju predsedniku Vučiću.

VLADIMIR SE PRESELIO U AMERIKU! Kada je komšiji rekao da je iz Srbije, NIJE NI SANJAO KAKVU ĆE PRIČU ČUTI!

– Generalni sekretar je stupio u kontakt sa Vučićem direktno toga jutra, i efekti toga su se preneli na celo osoblje NATO. Generalni sekretar je odmah stupio u kontakt i sa nama. Ta direktna linija je već i postojala – zaključio je Apaturaj.

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor: Tanjug)