ZVANIČAN ODGOVOR CRNE GORE: Zašto je njihov vojni izaslanik proslavljao akciju “Oluja”

oluja

Foto: Printscreen/Kurir

Vojni izaslanik Crne Gore u Hrvatskoj, pukovnik Ivan Mašulović, učestvovao je na obeležavanju hrvatskog Dana pobede u Kninu, u okviru redovnih aktivnosti i na poziv domaćina, u skladu sa uobičajenim diplomatskim protokolom, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Crne Gore.

Kako su kazali iz tog vladinog resora, Mašulović nije bio u Kninu da proslavlja “bilo čije pobede ili poraze, niti stradanja bilo kog naroda, kako se to zlonamerno želi insinuirati”, prenosi RTCG.

– Ta retorika i smeštanje ovog bezazlenog civilizacijskog čina u kontekst suludog rata devedesetih, ne priliči dvadesetim godinama ovog veka, novom vremenu u kojem su i Crna Gora i Srbija zemlje kandidati u pregovaračkom procesu sa EU – navodi se u saopštenju.

PROŠAO DRAMU NA TEHNIČKOM ZBOG BOJE OVOG MOTORA: Policija tvrdi žuta, tehnički pregled vidi ljubičastu a proizvođač nešto sasvim treće! (INFO)

Iz Ministarstva odbrane poručuju da je Crna Gora svoj odnos prema stradalima pokazala kad im je to bilo najpotrebnije.

Foto: AP/Tanjug

– Danas je okrenuta sigurnoj evropskoj budućnosti, i odlučno ide u korak sa razvijenim demokratskim zemljama, oslobođena balasta prošlosti. Bez obzira na bilo čija očekivanja, Crna Gora ne želi nikad više da bije tuđe bitke, već je okrenuta svom razvoju i napretku, i izgradnji dobrosusedskih odnosa sa svim zemljama u okruženju, što je najbolji put za jačanje regionalne stabilnosti – navodi se u saopštenju.

Takav odnos, kako je saopšteno, Crna Gora ima i prema bliskoj, prijateljskoj Srbiji, kao i prema bliskoj i prijateljskoj Hrvatskoj, uz to i saveznickoj zemlji u NATO, prenosi RTCG.

Iz Ministarstva se navodi da je to pozicija Crne Gore u odnosu na taj događaj, a da su “sve drugo najobičnije insinuacije, koje uglavnom dolaze od onih koji su i tada, kao i danas, pokušavali da lamentiraju nad sudbinom poginulih i prognanih, i da politički profitiraju na njihovoj nesreći”.

“OLUJA”, ZLOČIN BEZ KAZNE: Kao bebu od 12 dana, na kartonu su ga izneli iz Knina

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je ranije danas da mu je žao što je na obeležavanju godišnjice hrvatske akcije “Oluja” u Kninu, “na proslavi najvećeg stradanja mog naroda”, video – oficira crnogorske vojske.

– Voleo bih da čujem od predstavnika crnogorske države i vojske da kažu čemu su se radovali i čemu su se obradovali kada su bili na toj velikoj proslavi, da kažu kom su se proterivanju obradovali i da nas podsete, ili da podsete sebe, da su oni bili deo te zajedničke države u vreme kada je tih 250.000 ljudi došlo baš u zemlju koju su i oni činili – rekao je Vulin u Novom Sadu.

oficir

Foto: Printscreen, Beta

Povodom prisustva crnogorskog vojnog atašea u Hrvatskoj Ivana Mašulovića, na proslavi “Dana pobede i domovinske zahvalnosti” u Kninu reagovali su predstavnici opozicionih partija u Crnoj Gori.

Taj potez smatraju neodgovornim i bez opravdanja, neprimerenim i nepotrebnim pa zahtevaju opoziv Mašulovića, i pozivaju premijera Duška Markovića da podnese ostaku, navodi RTCG.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)