Znate ih: Otkrivena 4 imena u aferi utaje poreza i pranja novca. To su:

piksi-drakulic-Ivkovic
Četiri domaća imena koja su otkrivena u aferi s utajom poreza i pranjem novca preko HSBC banke su Vuk Hamović, Zoran Ivković, Zoran Drakulić i Dragan Stojković Piksi.

Najveću britansku banku HSBC mediji su optužili da je pomagala bogatim klijentima da izbegnu plaćanje poreza i sakriju milione dolara. Prema navodima, švajcarski ogranak britanske banke HSBC sakrio je velike sume novca za ljude koji su suočeni s optužbama za ozbiljna krivična dela, poput krijumčarenja droge, korupcije ili pranja novca.

Banka koja je u centru afere o pranju novca i izbegavanju plaćanja poreza ima više od 100.000 klijenata. Među njima je i pedesetak osoba povezanih sa Srbijom koji na računima drže više od 43 miliona dolara.

Najsumnjivije transakcije imali su Vuk Hamović i Zoran Ivković, čelnici kompanije EFT sa sedištem u Londonu, koja se bavi trgovinom strujom.

[adsenseyu4]

Njih dvojica nisu juče želeli da komentarišu ništa u vezi sa računima u spornoj banci, ali izveštaji koji su procurili u javnost ukazuju na to da je Ivković Srbin o kome su mediji danima pisali koji je u švajcarsku filijalu HSBC banke u koferu doneo 20 miliona evra.

On je taj novac sa svog privatnog računa 2005. prebacio na račun kompanije EFT, u kojoj je danas Hamovićev zamenik. HSBC je upozorila da “aktivnosti svedu na razumnu meru”, na šta je Ivković tražio da mu banka da predlog za otvaranje računa sa po pet miliona evra ili dolara.

– Ja čak i ne znam da imam račun u toj banci – rekao je Zoran Drakulić na zahtev “Blica” da prokomentariše kako se njegovo ime našlo na spisku klijenata sporne banke. Drakulić kaže da 20 godina živi u inostranstvu i da je normalno da ima račune u stranim bankama.

Zoran Ivković

Milione evra doneo u koferu
Zoran Ivković je taj tajanstveni Srbin o kome su mediji najpre pisali da je u švajcarsku filijalu HSBC banke doneo novac u koferu, i to sumu od 20 miliona evra, a zatim taj novac sa svog privatnog računa prebacio na račun kompanije EFT Vuka Hamovića. Danas je Ivković zamenik Vuka Hamovića u pomenutoj kompaniji.

U izveštajima banke pominje se njegova supruga Tatjana Burzić, koja je, navodno zvala HSBC jer njen suprug “želi da joj da svu imovinu”. Tokom 2006. i 2007. godine najveći iznos na njenom računu bio je 107.485 dolara, koliko joj je sa Drakulićevog računa u toj banci i prebačeno.

Hamović je, takođe, želeo da preko HSBC banke obavi kupovinu akcija EFT u vlasništvu Vojina Lazarevića, bivšeg partnera, u vrednosti od 10 miliona dolara, a pošto nije imao novac, zamisao je bila da ga pozajmi od Ivkovića i da se transakcija obavi unutar banke. Nadležni u banci odbili su tu transakciju.

Dragan Stojković Piksi i njegova supruga imali su račun na kom je 2006. i 2007. godine u jednom trenutku bilo oko dva miliona evra, a izveštaji banke ukazuju da su “bili nenametljivi“.

[adsenseyu4]

– Imam račun u toj banci još od 1994, ali na svoje ime. Svi računi koje posedujem u bankama prijavljeni su u Francuskoj, čiji sam rezident već 20 godina, i na sve plaćam porez – kaže Stojković za “Blic“.

Konstultant za strana ulaganja Milan Kovačević za “Blic” objašnjava da građani koji imaju dvojno državljanstvo mogu da imaju štedne uloge u Srbiji, ali i u bilo kojoj državi u inostranstvu.

– Svi građani koji su više od pola godina boravili u Srbiji postaju naši poreski obveznici, dok za boravak manji od šest meseci status poreskog obveznika nastaje u državi u kojoj su pretežno boravili – kaže Kovačević.

(Blic)