Zemlje sa najstrožim i blagim merama od PANDEMIJE KORONA VIRUSA: U kojoj grupi je Srbija?

koronavirus

Foto: AP/Tanjug

Prema navodima Okforda, Švedska je imala najblaže mere pre nedelju dana, ali sada ih ima Kina.

Prema istraživanju naučnika sa Univerziteta u Oksfordu Srbija i Hrvatska imaju najstrože mere zaštite od pandemije koronavirusa na svetu, piše Index.hr.

Kako se navodi, 100 bodova po zaštiti imaju i Slovenija, Indija, Pakistan, Sirija, Vijetnam, Šri Lanka,Tunis, Uganda, Južnoafrička Republika, Bocvana, Madagaskar, Honduras i Kostarika.

Najmanje pak ima Kina (42,86), zemlja u kojoj je epidemija prvo izbila i koja je imala stotine miliona ljudi pod nekim oblikom karantina, ali je u međuvremenu navodno suzbila epidemiju i ukinula karantin – iako se početak drugog talasa epidemije u toj zemlji već nazire

Prema navodima Okforda, Švedska je imala najblaže mere pre nedelju dana, ali sada ih ima Kina.

Švedska je u međuvremenu pooštrila mere podstaknuta dramatičnim porastom broja umrlih, pa je do skoro imala 52,38 bodova.

RUKAVICE POVEĆAVAJU RIZIK OD INFEKCIJE: Koliko nas dugo stvarno štite i kako se pravilno NOSE I BACAJU?

Osim Švedske i Kine, izuzetno blage mere imaju Zambija s 47,62, Gvatemala s 52,38, Rumunija s 57,14 i Kenija s 59,52 boda, a relativno blage i Bolivija (61,9), Alžir (61,9), Mongolija (61,9), Čad (66,67), Kolumbija (66,67), Japan (66,67), Gana (66,67) i SAD (66,67).

Trebalo bi naglasiti da za neke zemlje nema dostupnih podataka o zaštitnim merama, uključujući Turkmenistan, čiji je režim zabranio i spominjanje koronavirusa u javnosti, i Belorusiju, čiji je predsednik Aleksander Lukašenko poručio građanima da “piju votku kako bi se borili protiv bolesti” i dodao: “Ovde nema virusa. Ne vidim ih.”

 

(Dnevne.rs/Index.hr)