ZEČJA KUGA SE ŠIRI SRBIJOM: Izvor zaraze su glodari, najčešće miševi i pacovi!

kuga
Izvor zaraze su glodari, najčešće miševi i pacovi, a put prenošenja je zagađena hrana ili voda, kao i kontakt sa glodarima, a to mogu da budu i radne površine ili prašina prilikom pripreme, na primer, sena za stoku

NIŠ – Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje u Nišu prof. dr Zoran Veličković rekao je danas da je registrovano više pojedinačnih slučajeva tularemije u niškom kraju.

Pojedinačni slučajevi oboljevanja od tularemije ( “žečja kuga”) registrovani su na području opština Doljevac, Žitorađa, Prokuplje, Merošina, Blace i Aleksinac, a jedan slučaj je zabeležen i u selu Paligrace u niškoj gradskoj opštini Crveni krst, rekao Veličković.

[adsenseyu5]

On je rekao da je epidemija tularemije u Zaplanjskoj Toponici (opština Gadzin Han) suzbijena i da je poslednji slučaj oboljevanja registrovan 25. decembra prošle godine.Na Klinici za infektivne bolesti lečeno je dvoje-troje zaraženih, dok su ostali lečeni ambulantno, kazao je on.

Veličković ukazuje da je ove godine primetan znatan rast populacije glodara i naveo da je zbog toga neophodno voditi računa o ličnoj i opštoj higijeni.Tokom epidemije u Zaplanjskoj Toponici od tularemije je obolelo više od 30 ljudi.

Izvor zaraze su glodari, najčešće miševi i pacovi, a put prenošenja je zagađena hrana ili voda, kao i kontakt sa glodarima, a to mogu da budu i radne površine ili prašina prilikom pripreme, na primer, sena za stoku.

[adsenseyu1]

(Tanjug)

2 Comments on "ZEČJA KUGA SE ŠIRI SRBIJOM: Izvor zaraze su glodari, najčešće miševi i pacovi!"

  1. Milena Jovanovic | 21. јануара 2015. at 14:05 |

    sta li jos nece da izmisle svinjski grip pticiji grip lude krave sad zeciji to nije normalno gde nadjose zeciji

  2. UmJZJs to and you are just extremely fantastic. I actually like what you have obtained here, certainly like what

Comments are closed.